F. Koncilija: V pripravi je prva enciklika o ekologiji

zemljaIztekajo se dve leti napornega pontifikata papeža Frančiška

V letu 2015 čaka priljubljenega papeža Frančiška še več obveznosti in aktivnosti, kot pa jih je bilo leto poprej. Med njegovimi najodmevnejšimi dogodki v letošnjem letu bo gotovo izzid prve enciklike o ekologiji, škofovska sinoda o družini in številna pastoralna potovanja. Tako je na Šri Lanki in na Filipinih že bil, obiskal bo pa še Napoli in Pompeje, Torino, kjer si bo ogledal platno z odtisom Kristusovega telesa, septembra bo obiskal Philadelpfijo in ustanovo Združenih narodov v ZDA, pa Ugando v Afriki, morda še Francijo, vmes pa bo še »skočil« v Firence in obiskal Bosno in Hercegovino!

Enciklika v podporo svetovni konferenci 

Napoved, da bo papež Frančišek izdal prvo encikliko o ekologiji, je precej pozitivno odmevala po vsem svetu, čeprav točni datum še ni znan. Realno je pričakovati, da bo papež encikliko objavil neposredno pred začetkom svetovne konference o podnebnih spremembah, ki bo decembra letos v Parizu. Po pisanju francoskega časnika La Vie to potrjuje tudi dejstvo, da je posebni odposlanec francoskega predsednika Hollanda za zaščito našega planeta Nicolas Hulot, že trikrat obiskal Vatikan. Namen njegovega obiska je bil poziv Cerkvi, da resno premisli problematiko podnebnih sprememb. Mnogi namigujejo, da bo papeževa enciklika o ekologiji središčno duhovno sporočilo vsemu svetu, zato mora človeštvo, če hoče preživeti, postati odgovorno do sebe in do narave.

Encikliko se pričakuje z zanimanjem

Človeštvo, ne glede na versko prepričanost, pričakuje papeževo encikliko pred vsem zato, ker bo to prvič, da se papež opredeljuje za varovanje okolja na ravni enciklike, kar pomeni, da postaja pomen neokrnjene narave tudi prioriteta Cerkve. Poznavalci Cerkve so prepričani, da bo imela ta enciklika izredno sporočilno in moralno vrednost z izredno močnim vplivom na celotno svetovno javnost, še posebej v okviru velike svetovne konference ZN o podnebnih spremembah. Zato niti ne preseneča izjava državnega tajnika Svete Stolice v Vatikanu kardinala Pietra Parolina, ki je ob priliki povedal, da papež pričakuje, da bodo državniki v Parizu sprejeli sporazum, ki bo zavezujoč in sprejemljiv za vse…Navsezadnje gre za duhovno in etično vprašanje, je še dodal kardinal Parolin, kjer morajo vse države ščititi podnebje in celotno Zemljo, da bodo zanamci lahko živeli v varnem okolju. zato problematika podnebnih sprememb postaja vprašanje pravičnosti, spoštovanja in enakopravnosti celotnega človeštva!

Problematike revščine in podnebnih sprememb so povezane

Zdi se, da so številne kompleksne in zagatne problematike revščine in podnebnih sprememb tesno povezane in zato v središču papeževega zanimanja. Znameniti angleški časnik Guardian je v zvezi s tem poročal, da bo zato papež septembra letos sodeloval na skupščini Združenih narodov v New Yorku, ZDA, kjer bo pozval vse državnike sveta, da vprašanja podnebnih sprememb povežejo z borbo proti naraščajoči svetovni revščini, še posebej v državah, ki so v razvoju. To pa vključuje tudi pravico dostopa do pitne vode in borbo proti lakoti!

Samo radikalne spremembe lahko rešijo Zemljo

Nebrzdano pehanje in pohlep po stalnem dobičku in denarju, velike gospodarske sisteme skupaj v globalizacijskem okviru sili v krajo in siromašenje narave in naravnih bogastev z enim samim ciljem: stalno povečevanje vse splošne potrošnje. Podnebne spremembe, izginjanje bioloških raznolikosti, permanentno onesnaževanje pitne vode in še zlasti podtalnice, krčenje gozdnih površin itd… , že dolgo opozarjajo na skorajšnje naravne katastrofe velikih razsežnosti, katere bodo prizadele ravno najrevnejše in najbolj ranljive človeške populacije. Papež Frančišek je v zvezi s temi dejstvi, ki resno ogrožajo človeštvo, že na Filipinih opozoril, da Svet ni lastnina človeštva, s katerim lahko počne kar se mu zahoče. Papež pravi, da je svet čudoviti dar, ki nam ga je dal Bog v upravljanje in za dobrobit nas vseh, zato smo ga dolžni ceniti in spoštovati.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.