F. Koncilija: Policijska konjenica

PPolicijaolicijski konjeniki so pred dnevi patruljirali po Novem mestu

Slovenska policija je organ v sestavi Ministrstva za notranje zadeve, ki opravlja svoje naloge na treh ravneh; državni, regionalni in na lokalni ravni. Sedež policije je v Ljubljani, organizacijsko pa jo sestavljajo Generalna policijska uprava, Policijske uprave in Policijske postaje. Glavne dejavnosti slovenske policije so: odkrivanje in ukrepanje na področju kriminalitete, čuvanje javnega reda in miru, cestni promet, mejne zadeve in tujci, varovanje oseb in objektov ter druga področja, med katere spada tudi policijska konjenica. Konec leta 2013 je bilo v policiji zaposlenih 8300 ljudi. V spomin na boje pri mejnem prehodu Holmec v osamosvojitveni vojni in organiziran in profesionalen odpor agresorju – JLA na ozemlju Republike Slovenije, Slovenska policija vsakega 27. junija v letu praznuje Dan policije. Uradni začetek delovanja policije v Sloveniji velja 08. junij 1849, ko je bilo ustanovljeno Orožništvo Avstro – Ogrske.

Kratek zgodovinski pregled

V številnih državah uporablja policija za opravljanje svojih nalog tudi konje. V Sloveniji so jih začeli uporabljati že leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota. Po drugi svetovni vojni je bil iz partizanskih enot ustanovljen močan konjeniški eskadron, pred vsem za področje Ljubljane in okolice. V 60. letih je motorizacija popolnoma izrinila konje iz nekdanje ljudske milice, kasneje pa so z naraščanjem kriminalitete in migracije prebivalstva tudi na odročnih in težko dostopnih krajih spet uvedli konjeniške patrulje.

Kaj delajo policisti konjeniki?

Delo policistov konjenikov je podobno nalogam drugih policistov. Razlike so v načinu in krajih opravljanja nalog. Njihove naloge so povezane z varovanjem vseh vrst javnih zbiranj, prireditev in shodov , kjer je pričakovati množično kršenje javnega reda in miru. Službeni konji so tudi izvrstni pomočniki, ki na preventivnih akcijah policije vedno očarajo obiskovalce, še posebej otroke, hkrati pa lahko te živali na ukaz postanejo izredno učinkovito prisilno sredstvo. Policisti konjeniki so najbolj učinkoviti ravno pri javnih zbiranjih, kjer je veliko ljudi, saj so opaznejši, policist pa ima s konja tudi boljši pregled nad dogajanjem. Konj vidi v zornem kotu 300 – 320 stopinj, sliši pa 20-krat bolje od človeka. Zaradi teh značilnosti veliko prej zazna spremembe v okolici kot pa njegov jezdec. Posredovanje v množici je najtežje, saj zahteva popolno obvladovanje konja, zakonit in korekten postopek ter profesionalen odnos do državljanov.

Foto: Franci Koncilija.
Foto: Franci Koncilija.

Poleg tega policisti konjeniki izvajajo preventivne naloge na krajih, kjer so pogostejša kazniva dejanja, v mestnem prometu ter na površinah ali poteh, kjer promet vozil ni dovoljen. Delo policistov konjenikov je pomembno tudi takrat, ko vozniki motornih vozil uporabljajo površine, ki so namenjene izključno pešcem, saj navzočnost konjeniške patrulje hitro prežene kršitelje. S tem policisti konjeniki prispevajo tudi k ohranjanju naravnih lepot. Tako konjeniške patrulje nadzorujejo ceste, na katerih je zaradi območja narodnega parka promet z vozili prepovedan. Konji so zaradi svojih fizičnih lastnostih in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek, pri širših blokadah, pri načrtovanih akcijah za iskanje oseb in prijetje storilcev kaznivih dejanj. Pomembni so tudi pri pregledovanju in nadzorovanju območja ob večjih naravnih in drugih nesrečah.

Med pomembnejšimi je tudi delo na državni meji, zlasti na območjih, na katerih je vožnja z vozili otežena ali pa so celo neprevozna. Njihove nalog na državni meji so usmerjene predvsem v preprečevanje vstopa nezakonitih priseljencev ter vnosa prepovedanih drog in orožja zunaj mejnih prehodov.

Aktivnosti konjenikov na območju Novega mesta

Na območju Policijske uprave Novo mesto policisti konjeniki opravljajo naloge večkrat mesečno. Na podlagi preteklih izkušenj ocenjujemo, da imata delovanje in prisotnost policistov konjenikov pomemben preventivni učinek in so nepogrešljiv člen pri zagotavljanju varnosti na novomeškem območju. Njihove naloge so časovno in krajevno prilagojene varnostnim razmeram. Na nekaterih območjih na podeželju smo prav s pomočjo policistov konjenikov uspešno omejili tatvine poljščin. Policisti konjeniki se predstavljajo tudi na preventivnih prireditvah na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer obiskovalce s svojo lepoto in veličastnostjo vedno znova navdušijo.

(Vir: Policijska uprava v Novem mestu).

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.