F. Bačar, skavt.net: 13-letniki

13-letniki so posebna kategorija ljudi. 13-letnik je nekaj čisto drugega kot 12- ali 14-letnik. Čisto resno in brez heca! Pri 12 letih sem rad delal hiške na drevesu. Pri 13 sem delal hiške na drevesu in všeč so mi bile punce. Pri 14 sem delal hiške na drevesu, samo če sem mislil, da bo to všeč točno določenemu dekliču. Razumete?

Večina družbe me doživlja kot mladega človeka. Razen 13-letniki. V njihovih očeh sem najbrž že stari ata. Tudi sam vse težje razumem njih. Pred nekaj časa sem se odločil, da jih poskusim opisati s številkami. No, najprej nisem imel v mislih samo njih, ampak kar vse skavte. Želel sem razumeti, kako novi člani prihajajo v Združenje in zakaj nas stari člani zapuščajo. Kot je razvidno iz spodnjega grafikona, člane pridobivamo predvsem pri volčičih, izgubljamo pa predvsem v veji popotnikov in popotnic (PP). Presenetilo pa me je, da je že starost 13 let tista, v kateri skoraj toliko članov izgubimo, kot pridobimo.

Tisto, kar me je zaskrbelo, je, da v tem letu starosti med 15 in 20 odstotki »staroselcev« preneha s skavtskimi aktivnostmi. Zapustijo nas člani, ki so bili v povprečju skavti nekaj več kot tri leta. Torej so bili z nami že od volčičev naprej. To dejstvo na glavo obrne nekaj mitov. Ne drži, da odhajajo  predvsem člani, ki niso nikoli zares postali skavti, težava ni zgolj veja PP in bolj kot prehod med vejo volčičev in volkuljic (VV) in izvidnikov ter vodnic (IV) ali IV in PP je problematično dogajanje točno na sredini veje IV.

Zakaj 13-letniki zapuščajo skavte?

Za ta odgovor pa je bilo treba iti dlje od zgolj številskih analiz. Del prizadevanj je bila tudi raziskava Rast. Gre za skupek vzrokov, kot je ta, da večino otrok k skavtom vpišejo starši, 13 let pa je tista starost, ko se otrok želi sam odločiti za svoje dejavnosti in mu gre »na živce«, da ga nekdo komandira. Otroci imajo danes številne aktivnosti in v tej starosti se marsikdo odloči, da bo postal profesionalni nogometaš ali kitarist in zapusti skavte.

Prav posebej pa bi rad opozoril še na dva vidika:

Družbeni ugled. Med 13-letniki biti skavt ni kul. Ali bolje rečeno, je sramota. Sošolci se iz tebe norčujejo, ker si veren, ker hodiš naokrog v čudni oranžni srajci, ker na rutki nosiš križec in ker »verjameš v župnika«. Skratka, če si skavt, dobiš nalepko »čuden«. Pri 13 letih biti kul pomeni biti tak kot drugi, ne izstopati. Zgodba se do starosti 16 let povsem spremeni. Pri 16 si kul, če si drugačen. Kul si, če si čuden, če si alternativec, proti sistemu, skratka, če izstopaš.

Konec pravljičnega verovanja. Nekje okrog 13 je tista starost, ko je konec pravljičnega Miklavža in otroške predstave o Bogu čarovniku, ki naokrog hodi s čarobno paličico in sem ter tja kaj pričara. Namesto tega se pojavijo številni dvomi in vprašanja, kot so: Če obstaja Bog, zakaj pusti vojno? Če me ima Bog res rad, zakaj je dovolil, da se ati in mami ločujeta?…

Več: Skavt.net