Evtanazija – dobra smrt?

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Beseda evtanazija izhaja iz grščine in v dobesednem prevodu pomeni ‘dobra smrt’. Slovar slovenskega knjižnega jezika besedo opredeljuje na krajši način – kot “pospešitev smrti iz usmiljenja” – in na daljši način kot “umiranje s pasivnim ali aktivnim poseganjem v tok življenja posameznika, ki nam je zaupan, pri čemer je vodilo usmiljenje do človeka. Vsako skrajšanje življenja, ki ima drugačen namen, je umor.”

O evtanaziji se je v javnosti spet začelo več govoriti, ko je v začetku leta v javnost prišla vest, da naj bi zdravnik Ivan Radan v UKC nezavestnemu bolniku v paliativni oskrbi vbrizgal kalij, kar naj bi povzročilo njegovo smrt. Zdravnik trdi, da kalija ni vbrizgal v žilo bolnika, marveč je tako opozarjal na “interne težave na kliniki”. Interni nadzor na nevrološki kliniki prav tako ni dal nedvoumnega odgovora ali je zdravnik Radan pacientu vbrizgal kalij, medtem pa so z zdravnikom na UKC prekinili delovno razmerje. Prav tako je v teku postopek zamenjave predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike UKC Viktorja Šviglja.

Evtanazija je v Republiki Sloveniji kaznivo dejanje, pri čemer kazenski zakonik govori o opustitvi zdravstvene pomoči oz. o ravnanju v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke, s čimer se komu občutno poslabša zdravje ter za takšno delovanje predvideva kazen zapora do enega leta. Zakon o bolnikovih pravicah pa omogoča, da se upošteva pacientova volja (ki jo izrazi pisno, vnaprej), kakšne zdravstvene oskrbe ne dovoljuje, če bi “trpel za hudo boleznijo, ki bi glede na dosežke medicinske znanosti v kratkem času vodila v smrt tudi ob ustreznem medicinskem posegu oziroma zdravstveni oskrbi in tako zdravljenje ne daje upanja na ozdravitev …”

Zakonsko je evtanazija po svetu množično prepovedana, dovoljena je na Nizozemskem (kjer je dovoljena tudi pomoč pri samomoru), v Luksemburgu in Belgiji, v Švici (od 30-ih let 20. stoletja naprej) ter v ameriški zvezni državi Oregon pa je dovoljena pomoč pri samomoru. 2. marca 2014 je belgijski kralj Filip kljub številnim nasprotnim pozivom podpisal zakon o legalizaciji evtanazije hudo bolnih otrok, odmevna pa je bila tudi prošnja belgijskega zapornika za možnost evtanazije, ki je bila zavrnjena. Avstralija je primer države, ki je legalizirala evtanazijo, vendar jo je 1998 parlament nato preklical.

Predsednik Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko dr. Božidar Voljč je za Radio Ognjišče dejal, da je evtanazija v nasprotju s poslanstvom zdravniškega poklica. „Nikoli in nikdar v času medicinskega študija nas ni nikoli kdo učil, kako naj se evtanazija izvede in je to povsem odstop od tistega, za kar zdravniki smo.“ Odklonilno stališče do evtanazije zagovarja tudi Evropsko združenje etičnih komisij, katerega članica je slovenska komisija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.