Ekipa 40 dni za življenje: Molitev, ne protest

Ekipa 40 dni za življenje se je na svojem Facebook profilu odzvala na pisanje Nine Knavs in Ranke Ivelja v časopisu Dnevnik 28. marec 2015: “Kot smo zapisali že v sporočilu za javnost dne 25. 3. 2015, želimo še enkrat poudariti, da naša prisotnost v bližini porodnišnice ni protest in tudi ne izražanje stališča z namenom prepričevanja kogarkoli ali spreminjanja zakonodaje ali “kontrola nad ženskimi telesi, s tem pa nad ženskami”. Naše poslanstvo je molitev in ponujanje pomoči, v kolikor bi pri posamezni nosečnici v stiski to pretehtalo njeno odločitev glede splava.

Hkrati bi želeli opozoriti, da nas moti vztrajno ponavljanje besede “nasprotniki”, saj smo prepričani, da ta pri bralcu vzbuja izrazito negativno konotacijo in dolgoročno spodbuja nestrpnost. Bolj primerno poimenovanje, ki se uporablja tudi v tujih medijih, je: zagovorniki življenja.

Zaznali smo, da se že sedaj širijo dezinformacije, ki kvarijo ugled naše pobude, kar dokazuje tudi pripetljaj z go. Natašo Pirc Musar, na kar smo odgovorili v prejšnjem sporočilu za javnost. Ga. Nataša je včeraj, 27. marca 2015, pred porodnišnico obiskala molivce pobude 40 dni za življenje. Za svojo napako se je korektno opravičila, udeleženci smo ji odpustili.

Molimo naprej in upamo, da bodo odnosi med vsemi, ne glede na prepričanje, vedno spoštljivi. Hvala za razumevanje.”