Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule stavke ne podpira

Vir: Dnevnik. O stavki se nisem izrekal, ker nisem član sindikata, osebno je ne podpiram. Zame je asocialna. Prek te stavke se srednji razred bori proti delavcem, namesto da bi si bremena krize pravično razdelili.

Učitelji so pri nas lastniki delovnih mest, zlepa ne moreš koga odpustiti, pa naj dela še tako slabo. Prepričan sem, da bodo številne gospe učiteljice težko zdržale dan stavke, saj bodo morale biti na delovnem mestu celih osem ur. Ja kdo bo pa kuhal?! Ob pol treh so naše šole prazne.

Kar zadeva plače in normative: učitelji v Sloveniji v povprečju zaslužijo 1300 evrov neto, z otroki v razredu delajo neposredno samo 190 dni v letu, tudi razredi so malo kje tako maloštevilni kot pri nas.

Poleg tega je razvoj v minulih letih pripeljal do številnih absurdov. Predmetnik je bil zasnovan tako, da so se ohranjala delovna mesta; posledica tega je, da imajo učenci nadpovprečno število predmetov. Mreža šol je draga, ker je bila napačno postavljena. Če te zadeve popravimo, to kakovosti zagotovo ne bo ogrozilo. Nasprotno, kakovost trpi, če so šole premajhne. Na primer: če ni vsaj dveh paralelk in edini učitelj zboli, zanj ni nadomestila. In če je otrok v razredu samo 16 ali 17, to tudi ni dobro zanje. Zlasti nadarjeni nimajo na voljo dovolj enako nadarjenih vrstnikov, pojejo v slabšem pevskem zboru itd. Pa še učitelji jih gnjavijo več, kot bi bilo dobro. Če bi učitelji učili uro ali dve več na teden, bi bil pouk po mojem boljši in ne slabši.