Ob rob izglasovani stavki SVIZ-a

Branimir Štrukelj

»Vsi smo ovce, razlika je le v pastirju, ki mu slediš!« je odgovorila kolegica dijaku, ki jo je ozmerjal z ovco, ker je od njega zahtevala, da ima pri pouku masko.

Odločno pripadam 8,6 odstotka zaposlenim v šolstvu, ki so se izrekli proti stavki SVIZ-a. In ne morem biti tiho, saj ne razumem, kaj 91,4 odstotka mojih, večinoma mlajših kolegov žene v stavko. Prepričana sem, da pogled in smer njihovega pastirja. Ta namreč dobro ve, kdaj je čas, da pokaže, kaj je obljubil gospodar in kako mu jo lahko zagode, če čredo odpelje v stavko.

Je Branimir Štrukelj mlajši bratec, ki cepeta, ker je mami dala liziko starejšemu bratu, njemu pa ne?

Ne morem, da bi ga ne videla kot mlajšega bratca, ki cepeta, ker je mami dala liziko starejšemu bratu. Takoj! Meni tudi! Obljubila si mi že leta 2018, ko sem uspešno trmaril, zmenila sva se in zdaj zahtevam tudi jaz – briga me, če ima brat drugačne zasluge! Takojšnje zvišanje, takojšnja odprava krivic, takoj in vse! Če ne …

Ja, če ne, se bomo tudi učitelji obnašali tako, kot se zdaj otroci in starši: brigajo nas šola, pouk, snov, plan dela! Pouka ne bo, če ne dobimo vsega, kar je dve leti obljubljala stara in že dve leti obljublja nova vlada. Šola in pouk sta naša zadnja skrb! Če smo bili doma že dvakrat po nekaj mesecev, bomo pa še tisti mesec, dva, da naredimo takojšnji poračun z dolgovi, ki jih ima vlada do nas.

A kolegi, roko na srce: kaj se bo spremenilo s tem takojšnjim poračunom? Dobili bomo svoj bombonček in to bo rešeno. Kaj pa vse drugo? Boš zaradi tega bombončka boljši učitelj? Bolj predan, bolj zavzet, profesionalen, ustvarjalen, sodoben? Boš mladim večji vzornik, jim boš dal več luči, pokazal več svobode, ki jo dajejo trdo delo, znanje, predanost delu ali sočloveku? Ti bo dijak manj upravičeno očital, da si ovca? Boš boljši učitelj?

Ali boš le bolj zvesta ovca črede, s katero bo tvoj pastir dobro zmel pašnik, ki te hrani?