Družina: Spor med praškim nadškofom in češkim katoliškim tednikom

Med praškim kardinalom Dominikom Duko in uredništvom katoliškega tednika Katolicky tydenik, ki ga izdaja Češka škofovska konferenca, je pred dnevi prišlo do spora zaradi prispevka kardinala Duke. Kardinal je v zapisu po umoru francoskega duhovnika Jacquesa Hamela, ki so ga napadli islamski skrajneži, pozval k večji previdnosti pred muslimani. Pri češkem katoliškem tedniku so objavo kardinalovega članka zavrnili.

Kardinal Duka je svoj zapis kasneje objavil na svojem blogu. V prispevku med drugim opozarja pred omalovaževanjem terorističnih napadov. Napadi na duhovnike so »opomnik vsem, ki takšna dejanja pripisujejo duševno bolnim ljudem ali obupancem«. »Kdor molči ali laže o resničnih vzrokih, s tem prispeva k samomoru naše civilizacije«, piše praški nadškof.

V nadaljevanju poudarja, da ne želi vleči vzporednic med islamom in terorizmom, svari pa pred »nepremišljenim sprejemanjem beguncev« in razumevanjem za teroriste. »V tem položaju bi rad pozval vse ljudi dobre volje, naj več molijo za žrtve nasilja, ne pa da iščejo izgovore in opravičila za teroriste.«

Zapisala Mojca M. Štefanič, več lahko preberete na druzina.si.