Družina in Življenje: Izobraževanje za voditeljske pare ‘Dajemo naprej!’ (FOTO)

img_4548Dvodnevnega izobraževanja voditeljskih parov zakonskih skupin z naslovom “Dajemo naprej!”, ki so ga pretekli vikend organizirali v društvu Družina in Življenje, se je udeležilo 86 voditeljskih parov iz cele Slovenije.

K sodelovanju so povabili tudi zakonca Drew in Kit Coons iz ZDA, ki sta v navdihujočem nagovoru povabila k zavzetemu delu za odnos med zakoncema v skladu z apostolsko spodbudo papeža Frančiška ‘Radost Ljubezni’, v delavnici pa z nami podelila mnogo izkušenj iz njune dolgoletne prakse.

Udeležence je nagovoril tudi ljubljanski škof Franc Šuštar, ki je s svetopisemsko priliko učencev, ki potujeta v Emavs, spodbudil zakonce k delu na medsebojnem odnosu. “Ne vem kako se dela družino, v mojem okolju nimam  nobenega dobrega zgleda …” je škof navajal besede mladega dekleta, ki se je s fantom pripravljalo na poroko. Voditeljske pare zakonskih skupin je kot laike spodbudil k pričevanju: “Kaj Cerkev reče? Cerkev smo vsi … Tam, kjer ste vi, tam Cerkev nekaj reče.”

Dani in Vilma Siter, ustanovitelja in voditelja Družine in Življenja, sta v nagovoru voditeljske pare povabila v veliko zgodbo dela z zakonci, ki je v svetu, kjer tako z lahkoto prihaja do ločitev, kjer zaradi tega trpi toliko otrok, ki svojo ranjenost nosijo naprej v svoje zveze, izredno pomembno. Poudarila sta tudi pomen voditeljske vloge staršev in vabila zakonce v veliko zgodbo ‘dajanja naprej’.

Šest izjemno izkušenih voditeljskih parov in nekaj posameznikov je vodilo praktične delavnice, kjer so z udeleženci delili svoja bogata znanja in izkušnje, vse to, s čimer se srečujejo pri delu z zakonci. Duhovnik Rafko Klemenčič je vodil delavnico o vlogi duhovnika v zakonski skupini.

Poleg izobraževanja voditeljskih parov zakonskih skupin so v Družini in Življenju pripravili vzporedni dvodnevni program za skoraj 50 mladih, ki ga je vodil br. Marko Senica z ekipo. Mlada pričevalca Jan Košiček in Tadeja Dobre, ter zakonca Tomaž in Polonca Sokol, Iskreni.net, so s svojimi iskrenimi pričevanji mlade vabili k dejavni – sicer še malo oddaljeni – pripravi na uspešen zakon.

Udeleženci so bili z izobraževanjem zelo zadovoljni. Nekateri trdijo, da zakonci vodenja sploh ne potrebujejo, v Družini in Življenju pa pravijo, da tako kot druga občestva tudi zakonske skupine živijo ali padejo, zaradi vodenja. Vodenje je pa lahko slabo, dobro ali odlično.

Foto: Matjaž Maležič