Otrok ne potrebuje popolnih staršev, ker ima popolnega nebeškega Očeta

V resnici otrok ne potrebuje popolnih staršev. Si predstavljate, kakšno breme pričakovanj bi dejansko naložili na svojega otroka, če bi bili res popolni?

Vsako leto v zavodu Marianum v Veržeju v organizaciji društva Družina in Življenje potekata dva duhovno počitniška tedna za družine. Letos se jih je v obeh terminih udeležilo skoraj šestdeset družin, ki so se s pomočjo predavateljev: sodelavcev Karitas, pedagoga Marka Juhanta in svetovalca Tonija Mrviča učili graditi odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej.

Hvaležni smo za teden dni skupnega bivanja, v katerem smo bili kot bratje in sestre. V skupni molitvi, pri vsakodnevni sveti maši, v vseh podeljenih preizkušnjah, ko smo se skupaj smejali in jokali, polagali pred Jezusa vse, kar se je v preteklem letu nabralo v našem življenju.

V prvem tednu nas je bilo skoraj trideset družin z več kot sedemdesetimi otroki ter skoraj tridesetimi animatorji, ki so vsak dan poskrbeli za varstvo. Za mnoge zakonce redke ure, da so se lahko posvetili drug drugemu in gradnji medsebojnega odnosa.

Ob mirnem sožitju in bogati duhovni hrani so jim besede predavatelja segle še globlje

Toliko ljudi na kupu, pa vendar je vse potekalo gladko, v miru in zavedanju, da smo v varnih rokah. Da smo lahko drug pred drugim to, kar smo. Hvaležni za Petra Pučnika, da nam je tudi letos, bolezni navkljub, vlival moči in poguma. Za sodelavce Karitas, za Marka Juhanta in Tonija Mrviča, ki sta nas opremila s prepotrebnimi uvidi v našo zakonsko in starševsko vlogo. Za Tadeja Vindiša, ki nas je popeljal v slavilno molitev pred Najsvetejšim.

Moja najljubša misel, ki jo bom nesla s sabo? To je bila misel, ki jo je izrekel pastor Toni Mrvič:

»Otrok ne potrebuje popolnih staršev, ker ima popolnega nebeškega Očeta. In to je dovolj.«

Upam si trditi, da nisem bila edina, ki mi je ob teh besedah odleglo in sem si na skrivaj obrisala solzo.

Sodobni starši smo namreč pod pritiskom silovitih pričakovanj glede tega, kako naj bi poskrbeli za otroke. Pritisk se začne že v nosečnosti: številni pregledi, tudi taki, ki ti že v začetku nosečnosti zagotovijo, da se bo tvoj otrok rodil popolnoma zdrav in brez napak, pravilna prehrana, zdravo življenje s čim manj stresa. Nadaljuje se ob rojstvu, ko nas z vseh strani zasujejo z nasveti, knjigami in vzgojnimi priročniki, ki naj bi nam pomagali, da otroku zagotovimo optimalni razvoj.

Otroci so kljub optimalni vzgoji in skrbi zanje samostojne osebnosti in lahko delajo napake

Ni čudno, da ob vseh informacijah, ki jih danes lahko dobimo na temo vzgoje in razvoja otrok, hitro dobiš občutek, da je vzgoja postala prava znanost. Da nisi dobra mama ali oče, če ob vsaki težavi, ki se pojavi, ne iščeš nasveta strokovnjaka ali ne prebereš vsaj ene knjige.

Kakšni pa so rezultati te optimalne vzgoje? Otroci, nepripravljeni na življenje. Otroci, ki ne znajo potrpeti; ki mislijo, da jim vse pripada. Otroci, ki tepejo prav te iste starše, ki so jim želeli omogočiti vse.

Kje vidim problem? Sama pri sebi opažam, da se velikokrat identificiram s svojimi otroki. Kot da so njihovi uspehi moji uspehi in njihove napake in porazi moje napake in porazi. Razumsko mi je sicer čisto jasno, da še tako dobra in popolna vzgoja ne more preprečiti, da otrok enkrat v življenju ne bi zabredel. Naredil usodne napake. Toda mame pač nismo najbolj razumska bitja, ko gre za naše otroke, to je treba priznati. Bogu hvala za očete, ki tukaj opravijo svojo nalogo in otrokom dovolijo, da kdaj tudi padejo, se opraskajo in poberejo.

V resnici otroci ne potrebujejo popolnih staršev. Si predstavljate, kakšno breme pričakovanj bi dejansko naložili na svojega otroka, če bi bili res popolni?

Zato tudi midva otrokom večkrat poveva, da nisva popolna. Priznava, da sva naredila napako. Se opravičiva. In zaupava, da nebeški Oče zmore zaceliti vse rane. Tudi tiste, ki jih bomo, vsemu trudu navkljub, prenesli na svoje otroke.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.