Alojz Kovšca: “Pokleknil sem samo pred Bogom in pred bodočo ženo” (VIDEO)

Na gradu Rajhenburg je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca gost sodelavcev Družine in Življenja.  Pogovor s predsednikom drugega doma slovenskega parlamenta je bil v torek, 15. junija, dogodek pa je imel naslov Boljši odnosi, boljša prihodnost. Z gostom se je pogovarjal Benjamin Siter, vodja Družine in Življenja.

Alojz Kovšca se predstavi:

»Sem Slovenec, preprost človek, bogaboječ, do ljudi večinoma spoštljiv, ampak tudi precej oster, kadar je braniti časti in pravde narodu in jeziku svojemu.«

Alojz Kovšca in ideologija sta se razšla

Povedal je, da je bil rojen v družini častnika JLA, ki je služil pri Mostarju, zato je bil bosanski državljan, kar je sam ugotovil šele leta 1991 in je nato tik pred vojno zaprosil za slovensko državljanstvo. Po osnovni šoli je šel na vojaško gimnazijo, po očetovih stopinjah ter nato na vojaško akademijo, kjer pa pravi, da sta se z ideologijo razšla. Nato je vojsko zapustil. Po vojaški akademiji se je poročil in se začel ukvarjati z urarstvom.

Kot obrtnik je Alojz Kovšca postal aktiven v Obrtni zbornici, postal je njen predsednik, nato pa tudi državni svetnik in v zadnjem mandatu predsednik Državnega sveta. Pripovedoval je tudi o svoji poti do osebne vere. Kot družina častnika JLA svoje vere niso smeli živeti javno, zato je zakramente prejel kot katehumen, ko se je pripravljal na poroko. Povedal je, da sta z ženo iz tistega časa še vedno tesno povezana s sestrami klarisami v Nazarjah.

Vera daje upanje, upanje pa pogum

Klarise so precej vplivale na njegov odnos z ženo in tudi na njegovo politično pot. Od njih se je naučil, da vera daje upanje, upanje pa samo po sebi rodi pogum. Če nimaš upanja, ne zbereš poguma za stvari v življenju, kar se precej pozna v politiki.

Kdor ima vero, ima upanje; kdor ve, da je vsako njegovo dejanje nekje zapisano, ker se da čisto vse popraviti in kupiti, razen svoje preteklosti, ta sprejema takšne politične odločitve, ki niso v škodo ljudem.

Alojz Kovšca: Ne potrebujemo novih obrazov, potrebujemo nov način vodenja politike

O svoji izkušnji vodenja Državnega sveta Alojz Kovšca pravi, da temelji na zaupanju in spoštovanju. Zdi se mu pomembno, da državni svetniki v razpravah ne obračunavajo na osebni ravni, kar je pogosta praksa v državnem zboru. Kot predsednik vztraja pri tem, da govorci v razpravi naslavljajo vse prisotne ter predstavijo argumente, pri čemer ostajajo vljudni in spoštljivi.

To se je v slovenski politiki izrodilo, saj smo priče medosebnim naslavljanjem, žalitvam in poniževanjem, kar vzbuja negativne odzive tudi pri ljudeh.

»Kot javnost smo preveč tolerantni, da to dopuščamo. In vsakič znova nam zato prodajajo nove obraze, ki jih ne potrebujemo. Potrebujemo pa nov način vodenja politike.«

“Daleč od tega, da smo idealna družina”

Alojz Kovšca

Na vprašanje, kako vero prenašajo na otroke, je Alojz Kovšca povedal, da niso idealna družina. Da naši otroci niso naše kopije, da jim sicer lahko ponudimo vse svoje vrednote, ki jih živimo, vendar moramo dopustiti, da sami poiščejo svojo pot, ki nam kot staršem morda ne bo všeč.

»Otrokom sem pokazal, da spoštujem njihovo mater in svoje starše; spoštujem pa tudi njih. Vsakomur od otrok je treba dati pravico, da razpolaga s svojim življenjem; moraš pa jim dati tudi sidra, od katerih se nikoli ne odstopa. Nekateri otroci odidejo, ker se ne strinjajo s starši. Toda vedo, od kod so odšli, in spomnijo se, kaj so doma videli in doživeli.«

Družina ni treba idealizirati ali se sramovati neuspehov svojih otrok. Njihovi neuspehi niso naši neuspehi. Človek ne more dati več kot samega sebe in svoje ljubezni. Včasih vse to ni dovolj in samo Bog je tisti, ki zmore stvari postaviti v red. Starši bi se morali zavedati, da niso vsemogočni.

Še veliko modrosti, ki jih je vredno slišati, smo bili deležni v tem pogovornem večeru, zato vas vabimo, da si ogledate posnetek celotnega pogovora (nižje na tej strani ali na našem YouTube kanalu).

Večer je povezoval Sebastijan Podobnik. Pred začetkom pogovora je besedo predal še predstavnici Občine Krško Simoni Lubšina in direktorici Kulturnega doma Krško Darji Planinc.

Za glasbeni intermezzo vključno z uvodno Zdravljico je poskrbel trio Stretto v sestavi violinista Kristiana Ilića, sopranistke Saše Siter in pianistke Estere Cetin.

 

Foto: Posavski obzornik

Vir: Marjeta Bec, spletna stran Družine in Življenja