Družina: Halik kritično o sprejemanju le krščanskih beguncev

Praški teolog in sociolog Tomaš Halik je izrekel kritiko Češki škofovski konferenci zaradi poziva, naj iz vojnih območij sprejmejo predvsem krščanske begunce. »Jezus Kristus takšnega poziva gotovo ne bi podpisal«, je Halik dejal v oddaji češke televizije. Želja, da bo poskrbeli le za kristjane, »ni krščanska«.

Nadškof iz Olomouca, Jan Graubner, je v zvezi s pozivom dejal, da bi »brezkrajno sprejemanje pripadnikov drugih kultur pomenilo konec naše dosedanje kulture«.

Halik češki politiki očita nesposobnost v premagovanju begunske krize. Od vlade se zahteva preveč, njeni predstavniki se bojijo protestov čeških državljanov in se zato odzivajo populistično. »Dosti bolj kot beguncev se bojim tujcem sovražnih protestnikov«, je pojasnil češki duhovnik in večkrat mednarodno nagrajeni teolog.

Halik je še dejal, da strahove ljudi razume. »Toda te težave je potrebno reševati z dialogom. Čustva in predvsem strah je potrebno postaviti na stran. Vedno je zelo slabo, če strah usmerja človekova dejanja. To na Češkem predstavlja največjo težavo.«

Zapisala Mojca M. Štefanič, več lahko preberete na spletni strani Družine.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.