Vsakdo bo moral sprejeti resnico, tudi navidezni antifašisti

Društvo Slovenski TIGR 13. maj ima dovolj gradiva, da se sodišča ne boji .

Vili Kovačič: “Društvo Slovenski TIGR 13. maj ima argumente in dovolj gradiva, da bomo razblinili meglo oziroma zapolnili zgodovinsko praznino pod imenom TIGR, ki tako razburja duhove, da je celo v diplomskih nalogah zgodovinarjev beseda TIGR prepovedana.”

Društvo  Slovenski TIGR 13. maj je v četrtek, 13. maja 2021, ob 16. uri ob kapelici in spomeniku na Mali gori pri Ribnici pripravil slovesnost v spomin na prvi spopad z okupatorjem v času okupacije na slovenskem ozemlju 13. maja 1941. Prireditev so začeli s sv. mašo ob kapelici, ki jo je daroval prof. dr. Janez Juhant, ob 17. uri pa je bila spominska slovesnost.

V imenu Vlade RS je po pooblastilu predsednika vlade venec položil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade mag. Bojan Pograjc, himno je intoniral kvintet trobil Slovenske policije, potem pa so položili vence še predstavniki drugih ustanov in organizacij.

Slavnostni nagovor je imel Vili Kovačič, predsednik društva, v njem pa je utemeljeval: Zakaj predlagamo 13. maj kot državni praznik, aktualno stanje in dogodki, Vitomir Gros, poslanec osamosvojitvenega parlamenta, je spregovoril o tem, da so ta praznik predlagali že pred tridesetimi leti,  naslov razmišljanja Boruta Rutarja je bil Zakaj je domoljubje in zgodovinopisje v Sloveniji v  krizi. V kulturnem programu so recitirali pesem Andreja Jelačina Danilu Zelenu, Tone Kuntner je recitiral lastno pesem in Cankarjevo besedilo Jaz bratje pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo, poleg tega so bile na sporedu še pesmi Igorja Pirkoviča in odlomek iz knjige Ivana Sivca Ljubil sem slovenski narod, za glasbeni del so poskrbeli pevci okteta Ambrus, prireditev pa je povezoval dramski igralec Roman Končar.

V celoti objavljamo nagovor Vilija Kovačiča

Ob vrhuncu letošnjih aprilskih in majskih praznovanj ne moremo mimo 9. maja v Ljubljani in pred tem državne proslave ob 27. aprilu, ki je bila na pravem mestu, vendar na napačen datum. Kajti pravi dan upora je 13. maj, to je dan, ki smo ga skupaj s stranko SNS predlagali za državni praznik. Pri tem so se kot največji nasprotniki praznika poleg vodstva ZZB NOV izkazali prav primorski tigrovci, ki so v okviru proslave 9. maja celo zagrozili, da bodo zakonski predlog sodno izpodbijali.

Državna proslava ob prazniku upora je bila na pravem mestu, vendar ne pravi dan

Za preprečitev določitve praznika si izmišljajo vse mogoče hipoteze. Izdajstvo na Mali gori povezujejo s kolaboracijo, kar pomeni, da je bil Danilo Zelen, vojaški poveljnik TIGR-a, žrtev domobranstva, o katerem tedaj ni bilo nikjer ne duha ne sluha. Očitno gre za popolno zmedenost in morda celo za gensko prizadetost v dojemanju časa. V resnici pa gre za obupno in obupano agresivnost, ki jo poraja strah pred pomenom TIGR-a in imenom praznika za zgodovino upora na Slovenskem. O partijskem izdajstvu tigrovske trojke, ki ga ni več mogoče zanikati, pa molčijo.

V ta kontekst sodi tudi to, da je sedanja opozicija skupaj z ZZB NOB, TIGR Primorske ter politično ustrahovanim in (pod)kupljenim DeSUS-om v Državnem zboru za 1 glas preprečila sprejem zakona o novem državnem prazniku 13. maja.

Glede državne proslave na Mali gori pa režimski tigrovci proslavi zamerijo prav to, kar je bilo za TIGR značilno: pluralnost. Da je bila proslava pluralna, kot je bil nekoč TIGR. Imela pa je eno samo napako, datum resnično ni bil pravi! Pravi datum za proslavljanje začetka upora je v vseh pogledih prav današnji dan, to je 13. maj. Zato ni nič narobe, da na Malo goro s strani države niso bili vabljeni vodilni predstavniki organizacij, katerih sedanji in pretekli predstavniki so TIGR zaničevali in uničevali, dokler ga niso sami prevzeli.

Društvo Slovenski TIGR 13. maj ima dovolj gradiva in argumentov, da se sodišča ne boji

Društvo TIGR Primorske ima očitno drugo nalogo, nalogo TIGR skrivati, ne pa ga promovirati. Velika novost pa je seveda škandal v Ljubljani, ko analfabet Zoran Janković vsej slovenski javnosti navkljub uprizarja jugonostalgičen pohod po mestu in Slovencem predava o slovenski zgodovini. Zato je še toliko pomembneje, da pri določitvi novega praznika vztrajamo, prej ali slej bo zakon sprejet.

Društvo Slovenski TIGR 13. maj ima argumente in dovolj gradiva, da bomo razblinili meglo oziroma zapolnili zgodovinsko praznino pod imenom TIGR, ki tako razburja duhove, da je celo v diplomskih nalogah zgodovinarjev beseda TIGR prepovedana. Zato z veseljem pričakujemo sodni epilog, s katerim nam grozijo in ga napovedujejo. To bo proces za pravico in resnico.

TIGR si zasluži resnico pa tudi pravico.

Naše zgodovinopisje pa se bo prisiljeno soočiti z dokončnim razkritjem, da je bil TIGR prvi in je bil daleč pred današnjimi ljubitelji preteklih in novih totalitarizmov, ki so se med seboj spajdašili za delitev Evrope.

Napis na spominski plošči Danilu Zelenu pove vse: »Šel si med prvimi v boj, ko narod ni videl izhoda in mnogim bila je še tuja beseda svoboda!« Tu ni kaj dosti govoriti, saj besede povedo vse.

Vsakdo bo moral prejeti resnico, tudi navidezni antifašisti

Prej ali slej bo razglašen nov praznik 13. maj, tedaj bomo lahko zares veseli. S tem bo poravnan 30-letni zgodovinski dolg. Res bedno pa je, da se danes TIGR Primorske sramuje svojega lastnega imena in nastopa proti prazniku. Glede ZZB NOB pa itak vemo, da jih TIGR moti, ker se z njim razbija mit, da so bili komunisti v odporu prvi, čeprav so prav oni skupaj z nacisti družno praznovali 1. maj, medtem ko so tigrovci na Mali gori zbirali orožje in denar za upor in je vojaški poveljnik TIGR-a Danilo Zelen v smrtnem boju s fašisti izgubil življenje, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen, Majniku pa je uspelo pobegniti. A tudi druga dva preživela tigrovca sta bila kasneje likvidirana. Kaj vse bi dali komunisti, ko bi imeli tak praznik, vsa Slovenija bi jih oboževala.

Zato slovenski javnosti in vam sporočamo: gospe in gospodje, borke in borci, ponosni nasledniki komunistov – današnji slovenski stolčkarji in stolčkarke – navidezni antifašisti, umirite se in pripravite se na soočenje z resnico. 13. maj bo prej ali slej postal naš skupni in največji praznik odpora in upora, kajti TIGR ima eno neizmerno prednost pred vami, to pa je, da temelji na resnici, ne na laži. Resnice pa se ne da ustaviti.

Konec naj bo uporabe svobodoljubnih simbolov za totalitarne namene

Kajti svet se vendarle vrti. Epur si muove! Zato je bolje, da jo priznate. Mi bomo delali zanjo, kljub vašim in naporom ZZB NOV. Vabilo na državno proslavo si morate zaslužiti, ne pa ga izsiliti. Prav je, da vas ni bilo zraven. Mala gora je v miniaturi Katinski gozd vodstva slovenskih komunistov. Mala gora mora dobiti praznik in prostor, na katerem stojimo, mora postati spodobno in dostojanstveno svetišče upora v nasprotju z izmišljenimi prazniki.

Sodni epilog, ki ste ga napovedali na Prešernovem trgu 9. maja, na dan zmage, pozdravljamo. Na sodišču boste prisiljeni poslušati resnico, pred katero si tako vneto mašite ušesa.

Spoštovani, zaključujem s kratico SFSN: Smrt fašizmu, svoboda narodu. To je bil namreč tigrovski, ne komunističen pozdrav. Nehajte končno ugrabljati svobodoljubne simbole drugih za svoje totalitarne namene! Tudi pesem Bazovica je ugrabljena. Sicer pa skoraj ni stvari, ki je TIGR-ovi komunistični nasprotniki ne bi ugrabili. In še pogled na Ljubljano:

Ljubljana je bulana, na srečo pa Ljubljana ni Slovenija, je le njen manjši – nerazumen del, za katerega se druga svetovna vojna še ni končala. Za analfabeta Jankovića pa se očitno šele začenja.

Vili Kovačič, državljan K.

Predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj