Društvo katoliških pedagogov ne podpira Sindikata vzgoje in izobraževanja

Izjava Društva katoliških pedagogov Slovenije ob varčevalnih ukrepih v šolstvu in ob napovedi stavke učitelje.

Zelo slabo stanje državnih in javnih financ v Sloveniji ima različne vzroke. Preveliko trošenje in premočno zadolževanje je preseglo razumne meje. Zato je logično in nujno, da »porabimo lahko le toliko, kot imamo« in da mora vlada proračunske izdatke čim bolj približati proračunskim dohodkom. Nikakor si ne želimo grškega tragičnega scenarija. Ukrepati je treba prej. Sedaj je še čas. Komur je mar za delavce in njihove pravice, se mora boriti zanje za daljši čas, ne samo za kratkotrajne navidezne pravice.

Napovedano znižanje plač v šolstvu in drugod v javnem sektorju je korak v to smer. Poslabšanje materialnega stanja učiteljev je gotovo nezaželeno in za marsikoga krivično, a kaj lahko pričakujemo brez uveljavitve restrikcij? Če nadaljnje zadolževanje Slovenije zaradi nižanja bonitetnih ocen že ni čisto nemogoče, je zagotovo skrajno tvegano in ob upoštevanju »porabiti le toliko, kot imamo« tudi neetično.

Zato se Društvo katoliških pedagogov Slovenije ne pridružuje Sindikatu v vzgoji in izobraževanju v njegovih grožnjah s stavko, ampak podpira smiselna in nujna prizadevanja Vlade za uravnovešenje proračuna in s tem zagotavljanje dolgoročnejših, čeprav nižjih prihodkov delavcev.

Vir: DKPS