Domovina: Ko se je treba zoperstaviti Zahodu, Erdogan in Putin kar naenkrat prijatelja

V času čedalje hujše konfrontacije z Zahodom poskuša turški voditelj Rusijo uporabiti kot “jokerja”, da bi tako oslabil vpliv ZDA in EU in se hkrati izognil zunanjepolitični izolaciji.

Opravičilo Rusiji za sestrelitev vojaškega letala v Siriji in srečanje z Vladimirjem Putinom ga je po neuspešnih pozivih Zahoda, naj preneha s politično represijo, vrnilo na mednarodno politično areno.

Srečanje voditeljev je koristilo državama, zahodnim državam pa vzbudilo zaskrbljenost.

Srečanje je koristilo tako Rusiji kot Turčiji, sive lase povzroča Zahodu

Srečanje Erdogan-Putin bo obrodilo gospodarske in politične sadove. Po otoplitvi odnosov, ki so postali že prav “prijateljski” bosta imeli od njega koristi tako Rusija kot tudi Turčija.

Erdogan je zadovoljen, saj je dobil podpornika svoje politike po državnem udaru in zaveznika, s katerim Zahodu povzroča sive lase, zeleno luč pa je dobilo tudi nadaljevanje projekta izgradnje prve turške jedrske elektrarne, opustitev trgovinskih sankcij proti Turčiji in vrnitev ruskih turistov.

Hkrati tudi Moskva potrebuje Ankaro. Rusija jo lahko učinkovito uporabi kot vzvod v Siriji, kjer je vloga Turčije še vedno izjemno velika, na Južnem Kavkazu ter nenazadnje na energetskem področju.

Oživitev plinskega projekta Turški tok lahko služi kot dober način, s katerim bo Moskva izvajala pritisk na Evropsko unijo, katere vodstvo ne hiti z odobritvijo projekta Severni tok 2 – to je plinovod, ki je za Rusijo prav tako strateškega pomena.

Gre za politično igro

Mednarodni strokovnjaki ocenjujejo, da poskuša Erdoğan Evropsko unijo in Združene države Amerike pripraviti k izpolnjevanju obveznosti, omehčati pritisk Američanov in Evropejcev na Turčijo ter se izogniti mednarodni izolaciji.

“V odnosih med Moskvo in Ankaro ne bo prišlo do kardinalnih premikov. Predsednik Erdoğan poskuša Rusijo samo izkoristiti v politični igri,” je za ruski Kommersant ocenil Andrej Fjodorov, direktor ruskega Centra za politične raziskave.

“Evropa je v šoku zaradi poplave imigrantov, zato je zanjo zelo pomembno spoštovanje sporazuma o beguncih. Zaradi tega lahko Erdoğanovo izsiljevanje v določenih pogojih obrodi sadove.” je povedal Fjodorov.

Več lahko preberete na domovina.je.