domovina.je: Šola iz selektivne strpnosti in nespoštovanja pravne države

Ob odločitvah sodišč, ki se dotikajo kolektivnih čustvovanj množic je žalostno, na trenutke celo patetično spremljati izpade nestrpnosti in nespoštovanja, kakršnih si ne privoščijo zgolj anonimneži, ampak tudi osebnosti z javnim ugledom in vplivom.

Številni, ki zadnje čase javno pljuvajo po najvišji instituciji zaščite ustave in človekovih pravic v državi, so se v minulih letih v seriji primerov javno zgražali nad “nesprejemljivim odnosom” določene skupine ljudi in politikov do te iste pravne države in institucij.

A takrat je seveda šlo za odločitve sodišč, s katerimi so se strinjali in za osovraženega politika, katerega so prezirali.

Ta selektivna strpnost in spoštovanje do tistih, s katerimi se strinjamo, ostali pa so, karikirano: “zaplankani nestrpneži in homofobi,” ima korenine v logiki prejšnjega avtoritarnega sistema, kjer je imela svoj prav vedno lahko le ena stran.

Dotični primer zgolj dokazuje, da so pred pregovorno najglasnejšimi demokrati in zagovorniki človekovih pravic še leta zorenja in širjenja obzorij, da si bodo ta status tudi dejansko zaslužili.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.