domovina.je: Ministrstvo kritično do molitev za nerojene otroke pred porodnišnico. ZL bi jih kar prepovedala

Minule dni je v nekaterih krogih v Sloveniji precej prahu dvignila akcija zavoda Božji otroci – 40 dni za življenje, ki se zbirajo pred ginekološkim oddelkom UKC Ljubljana in molijo za rešitev nerojenih otrok in zaščito žensk pred ranjenostjo zaradi umetnega splava.

Na akcijo Božjih otrok so se ostro odzvali v Pobudi za zaščito ustavnih pravic žensk, v Združeni levici bi njihovo zborovanje kar prepovedali. Včeraj se je oglasilo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki v dejavnosti Božjih otrok vidi nasprotovanje temeljnim pravicam žensk in deklet.

Pobuda za zaščito ustavnih pravic žensk

Pobuda za zaščito ustavnih pravic žensk je 15. februarja v imenu 163 “individualnih podpisnic”, med katerimi so tudi moški, ter v imenu 13 organizacij predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu poslala pismo, v katerem menijo, da se z molitvami pred UKC ogrožala pravica žensk o rojstvu otrok.

V pismu se sklicujejo na kršitev 55. člena Ustave RS, ter na dokumente OZN. Trdijo tudi, da se s shodi pred ginekološko kliniko izvaja politični pritisk ter izrablja verska čustva za dosego svojega namena.

Trdijo, da z zbiranjem in molitvijo pred kliniko kratijo ter omejujejo ustavne in zakonske pravice žensk, ter jim tudi jemljejo dostojanstvo ter pravico do zasebnosti.

Božji otroci: Tudi mi se zavzemamo za pravice žensk. Nerojenih!

>Zavod Božji otroci je o zgornjih obtožbah o Pobude za zaščito ustavnih pravic žensk zapisal, da si tudi sami prizadevajo za pravice žensk, celo tistih, ki jih je Pobuda spregledala – še nerojenih. Med drugim pišejo:

“Zgodnje feministke so bile enotne, da prepoved splava služi za zaščito žensk. V javnosti manj slišana veja feministk zagovarja stališča, da odobravanje splava pomeni nepoznavanje resničnih potreb žensk, da si ženska zasluži vse kaj boljšega kot splav in da nobena sočutna oseba, ki ve za trpljenje po splavu, ne želi, da bi ženska trpela zaradi osebne tragedije splava.”

Opozarjajo še, da pravica do splava v 55. členu ustave ni nikjer izrecno zapisana (člen pravi, da je odločanje o rojstvih svojih otrok svobodno), prav tako pa s “sporočanjem znanstveno potrjenih dejstev glede nosečnosti” ne morejo biti kršene pravice žensk in pravica do izbire.
Prav tako poudarjajo, da OZN v nobenem dokumentu ne navaja, da je prepoved splava priznana kot mučenje žensk in da v teh dokumentih prav tako splav ni priznan kot pravica.

“V pobudi za zaščito ustavnih pravic žensk piše, da navzoči v pobudi 40 dni za življenje izvajamo političen pritisk in izrabljamo verska čustva. Tudi to ne drži. Politični pritisk pomeni postavljanje zakonodaje nad določila etičnih kodeksov zdravstvenih delavcev. Sporočilo, da obstaja Bog, ki ima vsakega rad in ki daje vedno nove možnosti, je dobro in lepo. Ne razumemo, zakaj naj bi bilo izrabljanje verskih čustev,” so še zapisali Božji otroci.

ZL bi jih prepovedala, NSi opozarja, da levica preganja vsakega, ki se z njo ne strinja

Združena levica je molitev pred UKC v svoji izjavi 24. februarja označila kot dejanje, ki spodbuja sovraštvo ter ga pahnila v isti koš s protesti proti migrantom v Šenčurju ter s shodom v podporo Daryush Valizadeh-u, ki se javno zavzema za legalizacijo posilstva.

Glavni pomen shodov pred ljubljansko porodnišnico je po njihovo: “izvajanje psihičnega nasilja nad ženskami, ki v ginekološko kliniko prihajajo opraviti splav,” kar po njihovem onemogoča izvrševanje z ustavo določenih pravic.

Zato shodov po njihovem pristojni organi ne bi smeli dopustiti, oziroma bi v primeru neprijavlenega shoda morali ukrepati na mestu samem.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.