CENZURA! Dokumentarec na RTV SLO 1: JLA od nastanka do razpada (VIDEO)

cenzuraOddaja obravnava JLA od 1945 do njenega razpada 1992, njeno vlogo v družbi in njeno politično udejstvovanje. Obravnava tudi njeno vlogo pri demokratizaciji Slovenije, v osamosvojitveni vojni in v vojni na Hrvaškem in v BiH. Avtor, scenarist in režiser oddaje je dr. Valentin Areh.

Kliknite za ogled videa*: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433662**

Prejšnji link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433897

*Opazili smo, da se je vmes spremenil link, zato smo ga ob 13:25 zamenjali. Ob 15.30 smo spret spremenili link. Ne vemo kaj se dogaja na RTV.

** Ob 17.19 smo opazili da link spet ne dela.


Izjava predsednika Združenja novinarjev in publicistov

Oglasil se je Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov: “RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suvernosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo.
Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. Zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?
V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.
Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?”