Dogodki se ponavljajo. Zrelostnega izpita nismo opravili

Dogodki se ponavljajo, zrelostnega izpita nismo opravili, komunistična pošast pa še vedno straši. Niti oblasti trdno drži v rokah – vloga drugih pa je, da molzejo krave v njen čeber. Kdor to doume in se pravilno prilagodi, ima tudi danes vso zaščito sodne oblasti.

Časi se tako hitro in kardinalno spreminjajo, da jim človek, ki je prekoračil več desetletij, ne sledi. Po odločitvi najvišje upravno sodne inštance je pri nas zakonito, da mora naša država nekoga, ki javno izraža svoj cinizem do nje in tistih, ki so žrtvovali vse za njeno obrambo, posebej redno nagrajevati kot častivredno umetniško osebo. Danes lahko nekaznovano – kaznovan si lahko kvečjemu za kak nepomemben prekršek – vdreš na osrednjo državno proslavo v počastitev in spomin krvavo izborjene domovine in se javno posmehuješ celotnemu zbranemu občinstvu.

V komunističnemu času bi bilo kaj takega nepredstavljivo. Takrat so bili časi drugačni. Že za strokoven članek, ki je argumentirano kritiziral obstoječe stanje, si bil obsojen na dolgoleten zapor – oblast je imela vse niti življenja v rokah. Vendar je tudi takrat na javni prireditvi – gledališki predstavi, ki je takratnim razmeram nastavila ogledalo – prišlo do javnega divjanja, na katerem so si organizirani gledalci lahko prosto dali duška in avtorja gledališke igre javno pozivali »v hlev«.

Ta pomislek, ob katerem se zbudi spomin na zlate čase komunizma, je nenadoma šokanten – se časi v resnici sploh niso spremenili?

Dogodki se ponavljajo. Zrelostnega izpita nismo opravili. Komunistična pošast še vedno straši. Niti oblasti trdno drži v rokah – vloga drugih pa je, da molzejo krave v njen čeber.

Kdor to doume in se pravilno prilagodi, ima tudi danes vso zaščito sodne oblasti.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.