Dnevnik: Bo Janković uničevalec ali rešitelj levice?

Svoje navedbe (Uroš Jauševec op. admin.) o uničevanju levice nam je včeraj pojasnil z besedami, da na primer v Veliki Britaniji, ko kaže, da bodo laburisti izgubili volitve, ne pride neki magični rešitelj z novo stranko, prav tako se kaj takega ne dogaja v drugih razvitih zahodnih demokracijah. Nasprotno pa so v Romuniji, Bolgariji in nekaterih drugih vzhodnoevropskih državah poznani primeri, ko so na mesto etabliranih strank stopili populisti, demagogi. Jauševec se sicer strinja, da politične stranke delajo napake, a se sprašuje, ali to že upravičuje, da skuša nekdo na tak način vstopiti v politični prostor. Še zlasti nekdo, ki je že stokrat dejal, da ne bo kandidiral. Poleg tega glavni tajnik SD ocenjuje, da Janković proti Janši ne more zmagati, bo pa pobiral glasove etabliranim strankam.

Minister za pravosodje Aleš Zalar se sicer strinja, da bi se z Jankovićevo kandidaturo karte na političnem polju premešale. A pravi, da tega v LDS ne vidijo kot pretnjo z uničenjem. “Morda v Jankovićevi kandidaturi vidi grožnjo levica, v sredini, kjer se vidi LDS, tega ne razumemo tako,” pravi Zalar, ki je prepričan, da bo LDS s svojim programom in rezultati dosedanjega dela znala prepričati volilce.

Sekretar Zares Bogdan Biščak pa ocenjuje, da je vprašanje, koga bi uničeval Janković, napačno. Pravo vprašanje je, kaj Janković prinaša. “To pa bomo izvedeli, če bo kandidiral in ko bo predstavil program,” je dejal Biščak.

…….

Ob tem se postavlja tudi vprašanje, ali bo Janković sam sploh kandidiral na volitvah ali se bo pojavljal zgolj kot možni mandatar. Na sredinem pogovoru z novinarji je namreč odločno zatrdil, da se v parlamentu vsekakor ne vidi.

Več: Dnevnik