Dežman Šarcu: Bo tudi Macesnova gorica doživela usodo Hude jame?

Vstop v brezno pod Macesnovo gorico pri določenem delu politike sprožil panično reakcijo, ki smo jo doživljali ob vstopu v rov sv. Barbare v Hudi jami. Foto: I. Žajdela

Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije

V pismu 18. januarja 2019 (dostopno tukaj) smo vas opozorili na težave, s katerimi se zaradi neukrepanja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pravzaprav onemogoča delovanje Komisije. S tem se krši Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. Prav tako se ne izpolnjuje program Komisije, ki ga sprejema Vlada RS.

To naše pismo so iz vašega kabineta poslali v rešitev na MGRT. Tam se minister ni odzval, le tajnik Komisije nam je sporočil, da uživa ministrovo zaupanje. Skratka, Komisiji je bilo dano na znanje, da se ne bo nič spremenilo.

Potem, ko je delavka, ki je skušala z najboljšimi močmi urejati zadeve, odšla na porodniško, se je vsako poslovanje MGRT v zvezi z uresničevanjem Zakona in programa Komisije ustavilo.  Tajnik je sicer po razrešitvi s položaja direktorja Direktorata za notranji trg obljubil, da se bo posvetil delu za Komisijo. Žal pa je resničnost zadnjih dni taka, da kljub večkratnim pozivom še vedno nimamo zapisnika zadnje seje, nimamo pregleda stanja letošnjih projektov – zato nas upravičeno skrbi, da  program, ki ga je sprejela Vlada RS, ne bo uresničen, niti niso začeti postopki za sprejem programa dela v letu 2020. S človekom, ki se tako obnaša, Komisija ne more več sodelovati. Zato  kot predsednik Komisije vztrajam, da nam Vlada RS omogoči normalno nadaljnje delo. Da se izbere tajnika Komisije, ki bo Komisiji v skladu z Zakonom v pomoč in ne ravno obratno.

Možno je, da je vstop v brezno pod Macesnovo gorico pri določenem delu politike in njihovih predhodnikih sprožil panično reakcijo, ki smo jo doživljali že ob vstopu v rov sv. Barbare v Hudi jami.

Zato vas, g. predsednik, prosimo, da nam sporočite, ali bo Vlada RS Komisiji omogočila delovanje v skladu z Zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Predsednik Komisije: Dr. Jože Dežman

Foto: I. Žajdela