Demokracija: Analitika o “novih obrazih”

V zadnjih tednih se je v javnosti pojavilo nekaj strank in civilno-družbenih gibanj, ki se predstavljajo kot novi obrazi oziroma alternative sedanjim političnim strankam. Politična analitika Matevž Tomšič in Drago Zajc ob tem menita, da so obrazi potrebni, a dvomita, da bi bili sposobni kar takoj prevzeti oblast. Predavatelj na fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici Matevž Tomšič je prepričan, da z novimi političnimi obrazi ali političnimi strankami “ni nič narobe”, težava pa nastane takrat, kadar se za temi obrazi skrivajo “neke stare, etablirane politične skupine”, ki skušajo preko njih igrati neko zakulisno vlogo”. “Zato moramo ideje o tem, da bo novi obrazi rešili vse težave, jemati z določeno skepso,” opozarja.

/ … /

Predavatelj na Fakulteti za družbene vede Drago Zajc pri novih obrazih in novih strankah vidi še eno težavo, namreč v tem, da je nove obraze zelo težko najti. Nove obraze bi morale po njegovem mnenju zato ustvariti predvsem same stranke, ki pa tega v tem trenutku niso sposobne.

/ … /

Kot alternativa, ki bi bila sposobna prevzeti oblast, se razglaša tudi nekdanja vladna stranka DeSUS. Njen predsednik Karl Erjavec celo napoveduje, da je DeSUS edina stranka, ki je sposobna premagati SDS, ki že nekaj časa vodi v javnomnenjskih raziskavah. A oba analitika o tem dvomita.

Tomšič je prepričan, da so Erjavčeve možnosti za kaj takega zelo majhne. “Gre za dokaj atipično, dokaj populistično stranko, ki je vezana na neko interesno skupino, zato ne verjamem, da ji bo uspelo narediti ta preboj. Lahko dobi tam nekje do 10 odstotkov glasov, dvomim pa, da kaj bistveno več,” napoveduje.

Zmaga DeSUS se ne zdi realna niti Zajcu, pri tem pa kot razlog navaja podobne razloge kot Tomšič: “DeSUS namreč ni nobena prava stranka. Je pač neko interesno združenje, ki se bori zgolj za nek določen spekter interesov, ki niso nujno v interesu celotne države.”

Več: Demokracija, STA