Dekle z obrazom niča

Polet London Stansted – Trst. Letalo je bilo polno. Med potniki je tudi skupina mladih iz Slovenije, ki so nakupovali v Londonu.

Zraven mene se je usedlo dekle, pravzaprav mlada ženska stara kakih 25 let. Po potnem listu, ki ga je še držala v rokah, sem sklepal, da je Slovenka. Vse na njej – od obleke, obutve, postave, pa do obraza – je bilo zdizajnirano do brezhibnosti. V slogu Kim Kardashian. Obraz, popolnoma brez napak tudi s pomočjo kozmetičnega prekrivanja, je bil nepremičen, brez izražanja česarkoli, nobenih čustev, brezvoljen. Lep in strašljiv obenem.

Slavna zato ker je slavna

Mimogrede, na letališču v Londonu, ko sva s kolegom kakšne tri ure čakala na let, sva srečala vsaj tri izrazite Kim Kardashian, vsaj tri dekleta, ki so poskušale biti njena kopija in jim je to dobro uspelo. In veliko takih, ki jim ni dobro uspelo.

Kim Kardashian, za katero pravijo, da je poosebljanje izraza famous for being fameous (slaven zato ker si slaven), ima na Instagramu 105 milijonov sledilcev in na Twitterju 25 milijonov. Med njimi je seveda tudi veliko slovenskih deklet, ki sledijo njenim norostim.

Na pojavo Kim Kardashian sem postal pozoren, ko sem slišal Miha Kramlija, strokovnjaka za nekemijske odvisnosti, govoriti o njej kot o viru vrednot za naša dekleta. Zvezdnica izrazito močno sporoča te vrednote: biti lep, imeti se lepo, imeti dobrine. Vrednote tega sveta.

Zadnjič me je en župnik vprašal, zakaj se tako težko prenaša vrednote na otroke. Moj odgovor je bil, da se vrednot sploh ne prenaša težko, problem je v tem, da se na otroke prenaša neprave vrednote in da vir vrednot ni več pravi. Sedaj se pač prenašajo zgoraj omenjene vrednote, vir so pa pač mediji, socialna omrežja. Starši nimamo več moči. Ker tudi sami nimamo več vrednot, ki bi jih črpali iz Božjega.

Brezhibnosti in brezizraznosti dodati umeten izgled

Vrnimo se k mladi ženski, ki je fizično in po obnašanju izgledala kot petnajstletno dekle. Med poletom je delala dve stvari. Obe je delala zelo dobro. Zelo dobro in brez prestanka je poslušala glasbo in se neprestano fotografirala za Instagram. Seveda tako, da se je videlo, da je na letalu.

Fotografirala se je tudi s pomočjo muckastih filtrov, “risankastih” dodatkov ušesk, smrčka, brčic in očesnega mejkapa. Seveda so ti dodatki lahko tudi pasji, prašičkasti, medvedkasti, srčkasti, vremenski, kulski, … Pač kar izbereš na aplikaciji. Sem preveril in preizkusil. Meni 50+ starcu se to zdi trapasto, a zdelo se je neverjetno uporabno za 20+ mladenko.

Jaz sem lepa!

Mlada ženska se je na poletu dve uri “prehranjevala” z močnim zvočnimi impulzi – direkt v glavo in hranila svoje instagram občinstvo s sporočili v slogu: jaz sem bila v Londonu, jaz sem tam nakupovala, jaz sem se lepo oblekla, jaz sem pomembna, jaz sem lepa, … Z namenom kopičim besedico ‘jaz’. V bistvu, pa je mlada ženska sporočala imejte me radi.

Samo simbol generacije

Zakaj pišem o tem? Zato, ker se mi zdi, dragi starši in stari starši, da nimamo pojma. Nimamo pojma, kaj se leta in leta preko slušalk, ekranov in ekrančkov skoraj neprestano vliva v glave naših otrok. Tudi ob takih znamenjih časov ne jemljemo še resno nevarnosti audio in vizualnih impulzov za razvoj naših otrok. Ti impulzi so močni in spreminjajo. Izraze na obrazu delajo nepremične, telesa brezvoljna, misli anestizirane, besede osiromašene. Mladi izgledajo kot da so že vse doživeli. Otroke tako – ne da bi hoteli – s pomočjo audio in vizualnih impulzov spremenimo v bitja brez hrepenenja po čemerkoli.

Mlada ženska z letala je samo simbol generacije, ki smo jo popolnoma nepripravljeno poslali v svet. Mlada ženska, ki se pri petindvajsetih še vedno igra z “mucki”, namesto z malčki, pač ni pripravljena na življenje.

In mlada ženska kljub vsej njeni zdizajniranosti ne ve, da je lepa, ker ni nikogar, ki bi ji to z iskrenostjo povedal. Tako mora dobivati instagramske srčke, da bi dobila nadomestek potrditve ljubljenosti, ker je – najbrž – ni dobivala od očeta. Če je sploh imela priložnost živeti z njim.

Mlada ženska tudi ne čuti brezpogojne sprejetosti s strani Nebeškega Očeta, ker – najbrž – še nikoli ni nič slišala o Njem. In kako naj bi slišala, če v njenem življenju ni bilo oznanjevalca (prim. Rim 10, 14).

Še huje bo …

Na letu iz Dublina kake štiri ure prej, sem v irskem časopisu Independant videl šokanten naslov Šolarka (11) je na Instagram poslala zapis, da namerava umreti.

Enajstletnica, ki ne ve, da je lepa, čeprav je lepa. Ve pa, da ni dovolj lepa, zato je nameravala umreti. Starša sta bila presenečena.

Foto: Timothy EberlyUnsplash