D. Uršič, fokuspokus.si: Bolj aroganten kot Milojka K. Celarc je (bil nekoč) samo Janković

Kako bo vlada komurkoli pojasnila, zakaj izpolnjuje zahteve nekaterih sindikatov, za policiste pa nima niti minute časa?

Cerarju se konec leta ni izšel tako, kot si je želel, saj ima namesto mirnega zaključka odprte vsaj tri fronte, na katerih lahko škodo utrpi on sam ali kateri od njegovih ministrov.

Predstavniki občin, policisti in zdravstveno osebje zahtevajo svoje. Nekateri denar, drugi strukturne spremembe. Vsem pa je skupno, da na Gregorčičevi ne najdejo sogovornika, ki bi zmogel kaj več od puhlic o osebnih obračunih.
Nič kaj dober obet za naslednje leto, ko bo vlada morala pokazati kaj več od družinskega zakonika. Problemi se namreč kopičijo.

Ignoranca

Da predstavnikov policije, ki so v teh dneh zaostrili stavko, ni sprejel noben predstavnik vlade, je milo rečeno čudno, če že ne ponižujoče do policistov. Če si pristojna ministrica ne more vzeti nekaj minut za fototermin in da bi prisluhnila njihovim zahtevam, pa naj to stori vsaj kateri od njenih namestnikov — ki že tako ali tako prevzemajo komuniciranje notranjega resorja (Šefic).

Še posebej, ker del zahtev ni ravno znanstvena fantastika: da policistom zagotovijo opremo, ki jim bo omogočala varno delo, ne bi smelo biti stvar debate. Vse, kar je manj od ministričinega takojšnjega pristanka na vsaj nekatere njihove zahteve, je dovolj velik greh za njeno zamenjavo.

O drugih stvareh se je seveda treba pogajati, a do pogajanj mora najprej priti — ne pa da jih sprejme predsednik Državnega zbora, ki nima nobenih pooblastil.

O nesprejemljivosti zahtev za povišanje plač je v kontekstu triumfa sindikatov javnega sektorja težko govoriti. Pandorina skrinjica je odprta. Vlada bo težko komurkoli razložila, zakaj enim prikimava, za druge pa ne najde časa.

Aroganca

Časa pa ne primanjkuje ministrici za zdravje, ki so ji ta teden vse zdravniške organizacije izrekle javno nezaupnico in pozvale premiera Cerarja, naj ravna modro in jo zamenja.

Za ministrico bi bilo bolje, če po tem izzivu ne bi imela tiskovne konference. Njeno izjavo, da bo na ministrskem stolčku dva mandata, prekaša samo tista Jankovićeva, da bo iz Mercatorja odšel, ko bo sam tako hotel. Oblastniška aroganca in prepričanje o lastni nezamenljivosti so marsikoga odnesli s fotelja, tudi ministrskega.

Več lahko preberete na fokuspokus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.