D. Uršič, Fokuspokus: Cerarjeva dilema – rekonstrukcija vlade da ali ne?

Nova imena ne bodo že sama po sebi prinesla sprememb, a Cerar mora nekaj narediti. Karkoli. Da dokaže, da misli resno.

Zadnji Cerarjev preobrat kaže, da gre tokrat zares. Po planiški seji vlade prejšnji četrtek je premier še trdo zagovarjal ministrsko ekipo in zahteve različnih interesnih skupin — policistov, zdravstvenega osebja, županov — opisal kot nerazumne. Toda že naslednji dan je napovedal oceno dela ministrov in se celo javno spogledal z rekonstrukcijo vlade. Miro je demantiral Cerarja dobesedno od danes na jutri, s četrtka na petek.

Možno je dvoje. Cerar bodisi živi v prepričanju, da ministri delajo odlično. Če je tako, je bila njegova petkova izjava samo piarovski poskus umiritve razmer.

Druga, verjetnejša možnost pa je, da se je s prvotno popolno podporo ministrom prenaglil in da so mu svetovalci prišepnili, da tvega preveč. Zato je šel v petek reševati, kar se je rešiti dalo: moč in vpliv na Gregorčičevi, javnomnenjsko podporo — in seveda tudi vlado samo.

Tri tarče

Pri vseh problemih, s katerimi se premier srečuje, so bili dogodki minulega tedna zanj kot naročeni. Preiskave v prostorih SDS in MOL so za trenutek preusmerile pozornost s Cerarja na Širclja in Jankovića.

A ko se bo prah polegel, bo na istem kot prej. Postavljen bo pred dilemo: rekonstruirati vlado ali ne?

Amputacija ali evtanazija? Na tnalu so glave najmanj treh ministrov, zato bo zanimivo spremljati poteze, ki jih bo Cerar vlekel spomladi. Še posebej, če bo predolgo analiziral in razmišljal. Težko si namreč predstavljam, da opozicija ne bi sprožila interpelacije vsaj proti enemu ministru oz. ministrici.

Milojka Kolar Celarc je zagotovo prva tarča. Šibka javna podpora, množica afer v najpomembnejših zdravstvenih institucijah, pomanjkanje rezultatov in javna nezaupnica zdravnikov ji niso v pomoč. Bi si v vladnih strankah — predvsem seveda v SMC — drznili nasprotovati tako javnosti kot kot opoziciji in predvsem zdravstveni stroki in bi ob morebitni interpelaciji podprli ministrico?

Več lahko preberete na fokuspokus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.