D. Štrajn, LA: Molk Alenke Bratušek je simptom

Sedanja vlada Alenke Bratušek se je znašla na prelomni točki, ko bo izgubila vse: ne zato, ker bi storila kaj posebnega, prej zaradi nečesa, kar je zlagoma postajalo prepoznavno glede na razvoj političnih dogodkov in z njim povezano spoznavno moč državljanov.

Težava z nameravanim »prehodom« državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča iz mesta poslanca in državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade na čelo Luke Koper ni v tem, da gre le za še en eksemplaričen primer političnega kadrovanja, ki meče slabo luč na celotno vlado. Ne, težava tega koraka je, da so se še najbolj potrpežljivim morala dokončno odpreti očesa za dejstvo, da aktualna vlada res ne počne kaj veliko drugače od prejšnje, Janševe. Da je med njima velik enačaj – in ne nujno zato, ker se tudi nekatere koalicijske partnerice v njej ostale iste.

Izgubljene iluzije o levici, ki je boljša od desnice, imajo strahovite posledice za nadaljnji obstoj levice v Sloveniji. In ni jih zagrešil Gašpar Gašpar Mišič. Ne, za to je prej kriva Alenka Bratušek, ki se do tega trenutka še ni uspela javno distancirati od ambicij svojega sekretarja. Takšnega ravnanja, nad katerim se v tem hipu zgraža vsa Slovenija, ni uspela javno obsoditi. Seveda tudi njena obsodba veliko ne bi spremenila, a bi bila minimalen znak. Zato je prav njen molk simptom popolne zadrege vladajoče koalicije.

Spomnimo, nedavno je bil za predsednika nadzornega sveta SOD imenovan Samo Lozej. Ni dvoma, da je tudi to imenovanje strogo politično – in to na strateško mesto upravljanja z ogromnim državnim premoženjem.

Več: Liberalna akademija