D. Oštir, 24ur.com: Ne imejte nas za norca in vrnite denar

Lahkotnost in vehementnost politično-akademske srenje pri pojasnjevanju razlogov za izplačevanje dodatkov me skrbi. Skrbi, ker je vedno bolj jasno, da smo poleg rušilnih gospodarsko političnih spreg zdaj dobili še eno elito, ki se ji zdi, da lahko počne, kar hoče.

Ko je minister in nekdanji dekan Ekonomske fakultete Dušan Mramor včeraj le stopil pred javnost, da bi pojasnil svoj pogled na, bodimo iskreni, največji škandal slovenske akademske sfere zadnjih nekaj let, sem utopično pričakoval opravičilo. Mogoče kesanje in obljubo, da bo denar vrnil in da bo k temu pozval tudi vse druge vpletene. Da ne bo odstopil – čeprav bi moral – je bilo jasno. Tako se tega pri nas ne gremo. Z žlico v medu? Nič ne de. Okrivimo druge, zgovarjajmo se na nevednost, potem pa hop za dva dni v tujino na sestanke, da se prah pomiri.

Za začetek naj bo povsem jasno. Profesorji in zaposleni na fakulteti si ne zaslužijo dodatkov za stalno pripravljenost. Dodatki za stalno pripravljenost pripadajo zaposlenim v javnem sektorju, ki morajo biti – kot pravi ime – stalno pripravljeni. Ker bi brez njihove stalne pripravljenosti obstal promet, zmanjkalo elektrike, pogorela hiša ali umirali ljudje. Ker morajo biti stalno pripravljeni, da jih delodajalec pokliče in od njih zahteva, da takoj opravijo nujno delo, sicer bo, včasih tudi čisto zares, konec sveta. Stalna pripravljenost ni, da profesor študentom posreduje svojo elektronsko pošto in nanjo kdaj odgovori tudi izven delovnega časa. Temu pravimo pedagoški proces. In ta včasih sega tudi izven predavalnic in v ure, ki se na socialistični uri prisotnosti na delovnem mestu ne štejejo v delovni čas.

In akademsko-politična sfera se s tem strinja. Dekanja Ekonomske fakultete Metka Tekavčič, ki na Ekonomski fakuteti ironično predava obvladovanje stroškov in računovodstvo javnega sektorja, to odkrito priznava.

Več lahko preberete na 24ur.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.