D. Jančar, Inštitut dr. Jožeta Pučnika: O pogumu in indicih

Do zadnjega trenutka nisem verjel, da v današnji Sloveniji lahko pošljejo človeka za dve leti v zapor, ker je prejel – obljubo. Kaže, da se bo to očitno zgodilo.

Pravijo, da je bila to pogumna sodba. Res je treba imeti velik pogum, kadar nekoga pošlješ v zapor za dve leti življenja, ker meniš, da je dobil obljubo. Ne denarja in ne zlata, ne hiše ali podjetja, ne visokih časti, ničesar od tega ni dobil, dobil je obljubo. Že to je pogum, še večji pogum je poslati nekoga v zapor za dve leti s trditvijo, da ne vemo, kaj je vsebovala ta obljuba, kdo je to obljubo izrekel ali zapisal, kje je bila obsojenemu ta obljuba obljubljena in kaj je človek, ki je bil zaradi te obljube obsojen na dve leti zapora, v zameno za to obljubo pripravljen ali dolžan storiti, skratka ne vemo niti tega, ali je obljubo sploh dobil. Torej sodba, ki jo vsi poznamo, ni pogumna zato, ker je za dve leti poslala v zapor voditelja opozicije ali človeka, ki ima velike zasluge za uveljavitev demokracije in ustave z določili o pravni državi. Njen neskončni in surovi pogum je v tem, da lahko po tej epohalni odločitvi pošljejo brez dokazov v zapor za dve leti kogarkoli. Vsaj v Sloveniji. Kogarkoli, kadarkoli, kjerkoli in zaradi česarkoli, ne da bi njegovo krivdo konkretno in z neizpodbitnimi dejstvi dokazali.

Obstajajo vsi indici, da gre za politično sodbo. Poleg indicev obstajajo za to tudi neposredni dokazi. Težko je verjeti, da je v demokratični deželi to mogoče.

Pred dnevi sem srečal prijatelja Franza Kafko. Pisatelj si, pa ne razumeš, je rekel očitajoče. Samo tega več ne razumem, kaj je resnično, sem rekel, tvoj Josef K. tudi ni razumel, zakaj so ga obsodili. Ker ni razumel, kaj je nujnost! je vzkliknil Franz Kafka, slabo si me bral. Vzel je svoj roman Proces, polistal po njej in mi pokazal, beri: »Ne smemo imeti vsega za resnično, to moramo imeti samo za nujno.«
»Žalostna misel, je rekel K., »s tem postane laž univerzalno načelo.«

Več lahko preberete na strani Inštituta dr. Jožeta Pučnika.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.