D. Črnčec, Reporter: Pet korakov za Demos 2.0

……..

Pred dobrim letom sem prišel do spoznanja, da je za Slovenijo edina prava pot vrnitev h koreninam, k Demosu 2.0. To razmišljanje sem prvič obelodanil jeseni 2014, danes pa menim, da ta ura teče hitreje kot kadarkoli prej. Vrnitev h koreninam pomeni v čas po pomladi narodov, ki je kulminiral z zaokrožitvijo slovenskega narodnega hrepenenja leta 1990 s prvimi demokratičnimi volitvami in letom 1991, letom vojaške zmage nad jugosoldatesko ter letom sprejema slovenske ustave, ki je v Sloveniji na papirju prinesla demokracijo, v praksi pa žal ne. Demokratična opozicija Slovenije je tlakovala pot v demokracijo in svobodo, dajala je upanje za prave spremembe. Žal je Demos obtičal na pol poti, ustvaril je samostojno državo Slovenk in Slovencev, popolnoma neuspešno pa je Slovenijo demokratiziral. Slovenija 2015 je Slovenija, katere vse tri veje oblasti dosegajo le petinsko zaupanje državljanov, pri vseh treh vejah oblasti je torej popolnoma jasno pomanjkanje legitimnosti. Zadolžili so nas za 35 milijard evrov, vsak od nas je dolžan 17.500 evrov. Za koga? V našem glavnem mestu imamo na oblasti posameznika, ki očitno deluje kot novodobni mafijski boter. Izsiljeval naj bi ženske za spolne usluge, moške za denar, sin pa je njegov kurirček. Temu se v balkanskem mafijskem žargonu reče »reketiranje«. V Ljubljani gradi totalitarni radikalno islamistični objekt, džamijo s sumljivim denarjem iz Katarja. Mi pa to samo gledamo. Do kdaj bomo prenašali ta kriminal in vsiljevanje nekih predpotopnih šeriatskih navad?

Samo prerojena, legitimna oblast z visoko podporo ljudstva in zavezana ljudstvu delati dobro lahko Slovenijo utiri v pravo smer, na Zahod in prebujen nam bližnji severovzhod višegrajskih držav. Demos 2.0 mora postati okvir, ki bo svojo legitimnost črpal v Demosu iz leta 1990, ohranjal vsaj enako široko podporo, 6 strank in 11 posameznikov ter večinsko podporo med volivci, hkrati pa ne ponavljal starih napak.

Če strnem. Prvič, Demos 2.0 ne bo smel dovoliti vrinjenih agentov in provokatorjev iz vrst prejšnje totalitarne oblasti in njenih naslednikov. V Demosu jih je žal bilo kar nekaj.

Drugič, Demos 2.0 se ne bo smel izčrpavati v medsebojnih ego spopadih in se na osebni ravni diskreditirati z udarci pod pas.

Tretjič, Demos 2.0 ne bo več podvržen naivnosti iz leta 1990. Ceno te naivnosti in zamujene priložnosti še vedno plačujemo v letu 2015. Naivnost in vera v obljube (post)totalitaristov, kako bo vse drugače in kako jim je mar za Slovenijo, se vedno znova končajo v ponavljanju starih vzorcev. Zavedati se moramo, da jim ni mar za Slovenijo, ampak samo za svoje privilegije in bančne račune doma, v Švici ali davčnih oazah.

Četrtič, generacija iz Demosa je izčrpana in izmučena zaradi vojevanja nepoštenih četrtstoletnih bitk. Čas je, da začnejo nuditi modre nasvete. Ja, postanejo naj desni strici iz ozadja, v ospredju pa naj svoje sposobnosti pokažejo nečaki.

Petič, vrednotno mora Demos 2.0 izhajati iz biblijskega spoštovanja ustave in vnaprejšnje ničelne tolerance do vseh podobnih pojavov zlorab javne funkcije, kot jo danes spremljamo v Ljubljani.

Zadnje, če je kaj jasno in mora biti tisočkrat ponovljeno, v demokraciji so volitve njen praznik. Vsak glas šteje, je pomemben, politika pa je lahko in mora postati tudi v Sloveniji častna dejavnost. Vsak glas več na volišču pomeni močnejšo in bolj legitimno, boljšo, bolj pošteno in pravičnejšo Slovenijo. Pomeni zmago nad (bodečo) žico enoumja, s katero so nas obdali. Vemo, da žico že najeda rja, vsak naš glas na volišču je zareza na tej žici, ki popušča, se trga in lomi. Zlomljena bo kmalu, ni dvoma, kdaj, pa je odvisno od vseh nas, nas, ki nam ni vseeno.

Vir: Reporter