Drago Čepar: Katoliško šolstvo in Plečnik v Ljubljani

Maja kapela orgle»Seznanili se bomo z največjo pridobitvijo slovenske demokratizacije, s katoliškim šolstvom, katerega odlični predstavnik je Zavod sv. Stanislava, in z zapuščino velikega arhitekta, Slovenca in kristjana Jožeta Plečnika.«

Ta obljuba je na letošnji četrti postni petek privabila na Štulo 120 obiskovalcev s Primorske , Štajerske in Kranjske.

Maja gasilska

Odlično ustanovo nam je ob pesmi predšolskih, molitvi osnovnošolcev, telovadbi srednješolcev, predstavil njen direktor prof. dr. Roman Globokar s sodelavci in nam v obširnem predavanju predstavil zgodovino, poslanstvo in današnje delovanje zavoda ter nas popeljal na ogled vrtca, osnovne šole, klasične gimnazije in knjižnice. Na vsakem koraku so nas zaposleni pozdravili z nasmehom in prijazno besedo. Ogled zavoda smo začeli v veliki dvorani z direktorjevo uvodno predstavitvijo, zaključili pa v kapeli, kjer je dr. Globokar odgovoril še na nekaj vprašan.

Maja cerkev v siskiUdeleženci so bili navdušeni nad prisrčnostjo sprejema, strokovnostjo prikazanega dela, zavzetostjo sodelavcev, spodbudnim ozračjem, živahnim dogajanjem, vlogo krščanstva in slovenstva v programu šol in vrtca, organizacijo ogleda, stalnim razvojem ustanove, lepo vzdrževanimi prostori in sodobnimi inovativnimi energetskimi rešitvami. Pa tudi organizacija dela ni kar tako, saj je 120 udeležencev dobilo kosilo v dobre četrt ure, tako da smo v dobri uri že bili pripravljeni za ogled stvaritev velikega arhitekta.

Maja USV Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška Asiškega sta skupino pričakala in nagovorila župnik p. Gregor Kos in umetnostni zgodovinar in poznavalec Plečnikove zapuščine dr. Damjan Prelovšek. Ipavčevo Slovenec sem nam je občuteno zapel zbor iz Ipavčevega domačega kraja. Po ogledu krstilnice in kapele smo šli v Plečnikov Vrt vseh svetih (arhitekt z globoko vero v vstajenje ni rad uporabljal žalobnega imena Žale) in na arhitektov preprost grob. Dr. Prelovšek nas je vodil še na Kongresni trg, v Narodno in univerzitetno knjižnico ter Ustavno sodišče RS.

V okviru projekta Povežimo Slovenijo so dogodek pripravili upokojenci in nekaj občinskih odborov Slovenske ljudske stranke.