Cunami in vsi naši ponižni voditelji

Dva dni nazaj me je nagovorila zgodba o japonski vasi, ki ji zadnji veliki cunami ni prizadejal praktično nobene škode. In to kljub temu, da je bila na ogroženem območju. Rešil jih je 15 m visok protipoplavni zid,  ki ga je slabih 30 let nazaj dal postaviti tedanji župan. Takrat so ga skoraj vsi kritizirali zaradi orjaškega in izjemno močnega zidu, ki je bil tudi izjemno drag.

Na koncu bodo ljudje razumeli

Od cunamija naprej hodijo prebivalci vasi na njegov grob, da bi mu izkazali spoštovanje. Ko se je upokojil, je rekel s pogledom uprtim na zid: „Če ti nasprotujejo, moraš biti prepričan in vztrajati pri tem, kar si začel. Na koncu bodo ljudje razumeli.“ Seveda moraš imeti tudi argumente, zakaj vztrajati. Ta župan je v otroštvu doživel uničenje vasi in je vedel, kaj se lahko zgodi.

Osebna ponižnost in profesionalna volja

Ob tem sem se spomnil knjig Good to great o dobrih podjetjih, ki so postala odlična. Avtor Jim Collins je ugotovil, da je bila ena od pomembnih značilnosti voditeljev, ki so prispevali k temu prehodu mešanica izjemne osebne ponižnosti in izredne profesionalne volje. Na videz je to nezdružljivo. Pri ponižnosti gre za to, da ne daješ v ospredje sebe, ampak ljudi, sodelavce. Ponižnost tudi pomeni, da spoznaš in sprejmeš svoje omejitve. Pomeni sposobnost priznavanja napak  in njihovo popravljanje. Ponižnost pomeni, da si sposoben zaposlovati ljudi, ki so na določenem področju boljši od tebe.

Izredna profesionalna volja pa se kaže tudi v omenjenem japonskem županu. Gre za to, da veš, kaj je prav in potrebno in potem narediš vse, da to uresničiš (ne da bi cilj opravičeval sredstva)

Do naslednjih volitev

Osebna ponižnost voditelja pomaga, da ljudje voditelja prenašajo, sprejemajo in ga morda imajo celo radi.  Vodilo, da bodo ljudje na koncu razumeli, pa seveda zahteva voditeljevo vizionarstvo in pogled, ki zaobjema celoto. Delati za 4-letni cikel, vodi k temu, da ljudje na koncu ne razumejo.

Kdo od slovenskih voditeljev je:

– osebno ponižen
– z močno profesionalno voljo in
– počne stvari, ki bodo prinašale dobre sadove v prihodnosti.

Veliko jih verjetno ni. Pogled v preteklost pa mi prikliče dva: Slomška in Maistra.