Crnkovič: Kam nas je pripeljalo dvajset let kritičnosti

Kaj je sploh narodna zavest? Je to ista misel, isti nazor kot sredi XIX. stoletja ter v začetku, na sredi in na koncu dvajsetega? Je to samo arhaičen izraz za identiteto? Se o njej sprašujemo preveč ali premalo? Ali če že, smo preveč ali premalo kritični?

In v vsakem primeru: je to odgovor na vprašanje, kakšni smo ali kako se vidimo? Je to to, da imamo občutek skupnosti, pripadnosti, svobode in enakosti? Da podobno dojemamo preteklost in si delimo podobne želje za prihodnost?

/ … /

Po osamosvojitvi pa se je začel valiti plaz. V prvih desetih letih samostojnosti so si novinarji in politiki utrdili položaje na domnevnem, namišljenem vrhu hierarhije družbenih podsistemov. Minilo je še nekaj let in v svojo nenačelno in v glavnem konfliktno, toda funkcionalno koalicijo so pripustili še druge, manj pomembne, vendar za umetniški vtis in razvedrilo odločilne izbrance, ki so pristali na pravila igre: kritiziraj tako, da ne bo kdo zameril in predvsem, da se ne bo kaj spremenilo – sicer boš onemogočen ali odrinjen v pozabo. Skratka: lajaj, samo ne grizi. Takšno kritiziranje je postalo tako rekoč edina legitimna državljanska drža.

Posledica vsega tega je, da Slovenija dandanes ne premore intelektualnih, političnih, moralnih kapacitet, avtoritet. In ker ni avtoritet, ni vodij. Kriteriji meritornosti so porušeni. Vse to je spodkopala nebrzdana kritičnost. Nihče ni pred njo varen – in le zakaj bi bil, saj smo že zdanaj opravili s svetimi kravami, kajneda? Priče smo vsesplošni nivelizaciji politike, medijske politike, kulture, celo ekonomije in biznisa. Dostop do izpraznjene javne debate je praktično neoviran, vsakdo se lahko vanjo vključi in pripomni isto kot predsednik vlade. Ali še raje obratno.

To, čemur smo zdaj priče, ni politična kriza, niti vladna. To je kriza narodne zavesti. Do samih sebe smo bili po nemarnem tako neprizanesljivi, da smo izgubili občutek skupnosti, pripadnosti, svobode in enakosti.

Rešitve ne poznam. No, jo – vendar presega zmožnosti posameznika.

Več: Delo