Cerar in Šarec del tranzicijskega projekta, ki duši demokracijo

Foto: Twitter/@jelka_godec
Foto: Twitter/@jelka_godec

Miro Cerar je s taktičnim odstopom preprečil svoj politični potop, a je hkrati pomembno prispeval, da.so demokratični standardi v Sloveniji potonili še globlje pod gladino evropske normalnosti.

Cerar predčasni odstop dobro unovčil

Taktični odstopi predsednikov vlad so v parlamentarnih demokracijah nekaj običajnega. Cilj taktičnega odstopa je presenetiti politične konkurente in doseči razpis volitev v terminu, ki je po mnenju odstopajočega najbolj ugoden za njegov obstanek na oblasti ali vsaj politično preživetje. Ko je Miro Cerar pred dobrim mesecem odstopil, je bilo že znano, da bodo redne državnozborske volitve v začetku junija. S svojo pompozno odstopno izjavo, namenjeno državljanom, da »oblast vrača v naše roke«, je spominjal na petelina, ki si domišlja, da s kikirikanjem dovoli soncu, da vzide.

Kljub temu bo Cerar svoj odstop politično dobro unovčil. V zatohlem slovenskem medijskem prostoru kar naenkrat ni bilo več prostora za kritiko odhajajoče vladne koalicije. Novinarji, družbenopolitični delavci, Cerar-ju spet dovolijo, da moralizira in leporeči v slogu predvolilne kampanje izpred štirih let. Odstop je Cerarju omogočil, da se uspešno izogiba osebni odgovornosti za neuspehe pri vodenju vlade.

Cerar in Šarec del tranzicijskega projekta, ki duši demokracijo

V normalni demokraciji bi nova stranka, ki se želi prebiti v parlament in postati pomemben dejavnik v vladi, izkoristila slabosti strank na oblasti in bi s konkretnimi primeri volivce opozarjala na napake in neizpolnjene obljube vladajočih. Pozorno sem prebral medijska poročila z volilnega in programskega zbora stranke Lista Marjana Šarca. V LMŠ naštevajo številne splošno znane slabosti slovenske družbe, a na koalicijo, ki je vladala zadnja štiri leta, ne naslavljajo nobenih konkretnih kritik. Tudi Marjan Šarec nič ne reče o tem, kako bi bil boljši predsednik vlade, kot je bil Miro Cerar.

Zdi se, da Miro Cerar in Marjan Šarec sploh nimata mnenja drug o drugem, hkrati pa oba zelo jasno izražata mnenja o Janezu Janši. To počneta celo takrat, ko ju nihče k temu ne spodbuja. S tem le dokazujeta, da sta del tranzicijskega projekta, ki s strankami za enkratno uporabo v korist globoke države duši demokracijo v Sloveniji.

Odgovornost politikov uveljavljamo volivci

Za delujočo demokracijo je potrebna vsaj minimalna raven osebne odgovornosti v javnem življenju. Osebno odgovornost politikov s pomočjo informacij, pridobljenih iz medijev, uveljavljajo volivci. Miro Cerar je s taktičnim odstopom preprečil svoj politični potop, a je hkrati pomembno prispeval, da.so demokratični standardi v Sloveniji potonili še globlje pod gladino evropske normalnosti.