Protestno zborovanje proti pobijanju Slovencev

Brutalnost komunistov na čelu OF je privedla do nastanka domobranstva.

V nedeljo, 14. novembra 1943, ob 11. uri je bilo v slavnostni dvorani hotela Union v Ljubljani množično protestno zborovanje proti komunističnemu nasilju nad Slovenci. Po kapitulaciji Italije so partizani v domala mesecu dni v duhu komunistične revolucije pod vodstvom Osvobodilne fronte pobili okoli tisoč ljudi, največ v Mozlju pri Kočevju, Jelendolu in drugod. Med njimi je bil ubit tudi moj stric Rudi Osterman, star komaj 34 let, samo zato, ker je med Italijansko okupacijo kot občinski tajnik delal na občini Dobrepolje, namesto da bi šel v partizane.

V nedeljo, 14. novembra 1943, ob 11. uri je bilo v slavnostni dvorani hotela Union v Ljubljani množično protestno zborovanje proti komunističnemu nasilju nad Slovenci.

»Ta brutalnost slovenskih komunistov pod vodstvom OF je privedla do nastanka domobranstva, ki so se s pomočjo Italijanov, kasneje pa Nemcev zoperstavili nasilju in moriji Slovencev. Na množičnem zborovanju v hotelu Union so govorili: župan Velikih Lašč Ivan Paternost, ki je bil priča in žrtev rdečega terorja, predstavnik študentov Vladimir Menart, predstavnica slovenskih mater Kristina Prijatelj, prof. Jože Felicijan in kot glavni govornik general Leon Rupnik. Podobna zborovanja so se nato leta 1944 dogajala po vsej osrednji Sloveniji, kjer so svarili ljudi, naj ne nasedajo obljubam OF, ter razgaljali cilje in ozadja mednarodnega komunizma,« je na drugi strani poročal takratni časnik Jutro.

(Vir: Ljubljansko Jutro, 14. 11. 1943)

Fotografije so s spleta.