Brščič: “Jugoslavije ne bo nikoli več. Prihodnost te države je evropska”

PREJELI SMO. V sredo, 23. januarja 2013, je v zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru potekala javna tribuna Zbora za republiko. 500 obiskovalcev je prisluhnilo ekonomistoma dr. Mateju Lahovniku in mag. Bernardu Brščiču ter teologu dr. Ivanu Štuhecu. Kljub organiziranim provokatorjem, je razprava potekala mirno in dostojno.

Na javni tribuni z naslovom: “Kdo nam je v resnici ukradel državo? Za odstranitev Janeza Janše so spet dovoljena vsa sredstva” je ekonomist dr. Matej Lahovnik dejal, da se v Sloveniji dogajajo “resne stvari, ki bodo imele velike posledice za državo”. Po njegovem imamo namreč velik problem z nedelovanjem pravosodja in pravne države. “To je nekomu v interesu,” je opozoril. Slovenijo namreč “vso posttranzicijsko obdobje obvladujejo različna omrežja, ker ima država največji delež v gospodarstvu. Z umikom države iz gospodarstva pa so ogrožena omrežja, ki denarni tok iz podjetij prečrpavajo na svoje zasebne sisteme,” je prepričan. Po njegovem bo rezultat rušenja koalicije ravno v tem, da se bodo ta omrežja še naprej ohranila. “Vlada je sprejela zakona o slabi banki in o Slovenskem državnem holdingu. Prvi v svojem bistvu prinaša nekaj zelo pomembnega – da odgovornost za kredite ne zastara,” je dejal.

Spregovoril je tudi o protestih. Po njegovem so na začetku imeli pozitivno sporočilo. “Dejali so: hočemo pravno državo, odgovor dela koalicije pa je bil dober. Predlagal je več neposredne demokracije, možnost odpoklica poslanca, uvedbo finančne policije, vendar ni bilo želje po pogovoru,” je povedal. Prepričan je, da je kasneje del politične elite skušal proteste zlorabiti. “Gre za tiste politične osebnosti, ki so izpadle iz parlamenta ali pa niso več v parlamentu, to pa ni dobro,” je dejal in opozoril: “Ko bomo na ulici odstavljali oblast, potem se bomo znašli v slepi ulici. To je nevarno”. Oblast se namreč postavlja in odstavlja na volitvah, je prepričan. “Tisti, ki meni, da ima boljši koncept naj gre na volitve,” je dejal.

Dotaknil se je politične krize in dejal, da bo ta gospodarsko krizo še poglobila. “Prišlo bo do razkroja nekaterih socialnih vrednot. Na koncu bomo prisiljeni zaprositi za finančno pomoč iz Bruslja. Namesto o stricih iz ozadja bomo takrat govorili o stricih iz Bruslja,” je še dejal dr. Matej Lahovnik.

Mag. Bernard Brščič: “Jugoslavije ne bo nikoli več. Prihodnost te države je evropska”

Uvodoma je dejal, da je bila zasebna lastnina pod komunizmom nezaželena. “Sovražnost do kapitala, tudi do družine, se je v zadnjih dvajsetih letih vse skozi nadaljevala. Kapitalizem ima pri nas izrazito pejorativen prizvok,” je dejal. Po njegovem pa je prav svobodno tržno gospodarstvo največji garant socialne varnosti in delovnih mest. “Socializem je sistem, ki zagotavlja enakost v revščini, svobodno tržno gospodarstvo pa zagotavlja gospodarsko rast,” je dejal. “Da je bruto družbeni proizvod glede na leto 2008 padel za 10% in da imamo v istem obdobju 60.000 novih brezposelnih, je pripisati ravno temu, da v zadnjih dveh desetletjih nismo razrešili temeljnega vprašanja politične ekonomije. To je: koliko zasebnega in koliko javnega naj imamo,” je dejal.

Po njegovem je država poklicana, da zagotavlja varnost, zlasti pravno varnost. “Slovenija po dveh desetletjih ni pravna država. Prav za prav je nismo imeli od leta 1941, oz. od leta 1918,” je opozoril. Vprašal se je, zakaj pravosodni sistem ne deluje in dejal: “Ker je to v interesu tistega, ki nam je ukradel državo. To pa je tovarišija. Za to, kar je Marx poimenoval prvotna akumulacija, je bil nujni pogoj nedelovanje pravosodja. Zadostni pogoj pa pojavnost političnih kreditov. Od tod oropanost države in od tod 4-milijardna luknja slabih kreditov,” je dejal. “Zato moramo prekiniti z incestno povezavo politike, bank in gospodarstva. To pa lahko naredimo le s privatizacijo,” je bil jasen.

Dotaknil se je protestov, ki so zanj sicer legitimni. “Sam sem razmišljal, da bi se jim pridružil. Ko pa sem opazil degutantne simbole komunizma in izraze jugonostalgije, pa sem si premislil. To niso ideali, ki smo jih dihali v času slovenske pomladi,” je povedal in požel močan aplavz. “Jugoslavije ne bo nikoli več. Prihodnost te države je evropska. Z zlorabami institucij želijo pahniti Slovenijo za dve desetletji nazaj. To je utopija. Naša prihodnost je Evropa,” je bil odločen.

Po njegovem ne moremo pristajati na to, da bo ulica narekovala “demokratični tempo”, saj skušajo na neustaven način zrušiti oblast. “Podobno se je zgodilo z zloveščim poročilom protikorupcijske komisije. Sam tega poročila ne interpretiram kot zmago pravne državo. Nasprotno, s tem poročilom je nekaj hudo narobe. Ni znak prebujanja pravne države, temveč znak ugrabitve pravne države za politikantske cilje. Na to me napotujejo pravni razlogi, kot jih je predstavil dr. Šturm. Gre za laži in podtikanja. Dobili smo organ za defamacijo političnih nasprotnikov,” je povedal. Opozoril je, da obstaja skupni imenovalec afer od Depale vasi, Patrie in afere KPK. “Skupno je to, kar je rekel Kučan: diskreditacija in nato likvidacija,” je še dejal mag. Bernard Brščič.

Dr. Ivan Štuhec: “Ne moremo pristati na to, da bi nasilje, brezpravje, ali diktatura ulica bile metode, s katerimi bi izboljšali naše stanje”

“Če si vzameš svobodno besedo, si toliko bolj na udaru in izpostavljen. V Sloveniji se namreč uveljavlja pravilo, da cerkev, kristjani in teologi molčimo. Ne pristajam na to tezo. Ne pustim si vzeti države, za katero je tudi cerkev marsikaj naredila,” je uvodoma dejal teolog dr. Ivan Štuhec.

Poudaril je, da smo se leta 1991 odločili za odhod iz tedanje socialistične Jugoslavije, ker so bile v državi kršene človekove pravice. “V tretjem odstavku temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije smo zapisali, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država, v njej pa se hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin,” je dejal. Po njegovem je pravica do svobode veroizpovedi lakmusov papir za demokratično državo. “Pokaže koliko je medsebojne tolerance in spoštovanja. Danes se v tej hiši ne počutim fizično čisto varnega. Ne moremo pristati na to, da bi nasilje, ali brezpravje, ali diktatura ulica bile metode, s katerimi bi izboljšali naše stanje, za katerega vemo, da ni najboljše,” je bil odločen.

Opozoril je, da so leta 1991 v Mariboru protestirali proti Jugoslovanski armadi s svečami v rokah. “Nasproti nismo imeli političnih nasprotnikov, temveč do zob oboroženo armado,” je dejal, “vendar smo kljub vsemu protestirali mirno in dostojno,” je pojasnil. “Pri teh demonstracijah pa me moti agresivnost. Žalosti me, da je bil del mariborske inteligence do tega toleranten. Del univerze je celo podpiral in fizično sodeloval na demonstracijah. Ljudje iz univerzitetne srenje bi morali reči jasen ne toleranci do nasilja,” je dejal.

Na vprašanje, kako vidi predsednika Janeza Janšo je dejal, da imamo v državi dve interpretaciji zgodovine. Po prvi se je osamosvojitev začela z osvobodilno fronto in NOB. “Vendar se v šoli tega nismo učili. Se kdo spomni, da bi se to učili v šoli?”, je opozoril. Po drugi razlagi pa “terjamo, da se zgodovino interpretira drugače. Da jo interpretiramo na predpostavkah, na katerih smo ustanavljali državo. Sicer smo jo ustavili zaman,” je opozoril. “In Janez Janša je edini, ki se napačni interpretaciji upira. Predstavlja steber osamosvojitve v smislu diskontinuitete. Če ta steber pade,če pristanemo na to, da se bo zgodovina interpretirala skozi prizmo revolucionarjev, potem gremo zopet novi bratomorni vojni naproti. Temu je potrebno upreti,” je dejal dr. Ivan Štuhec.

Odlično obiskano javno tribuno sta vodila dr. Alenka Šverc in dr. Aleš Maver.
Lep pozdrav,

Zbor za republiko, dr. Lovro Šturm, predsednik

Foto: You tube