Štuhec prepričan, da so stare garniture namerno porušile cerkvena Zvonova

Trideset let notranjih frakcijskih bojev za čim večji delež davkoplačevalskega denarjaEden najvidnejših slovenskih kritičnih intelektualcev, moralni teolog dr. Ivan Štuhec se v tokratnem intervjuju, ki ga vodi dr. Jože Možina, predstavlja tudi z nekoliko bolj osebne plati.

Uvodoma se razgovori o svoji navezanosti na konje, ob katerih se umiri in ki jih povezuje z naravo ter spomini iz otroštva. Spregovori tudi o svoji izkušnji prebolevanja covida-19. Slovenska nacija se je ob epidemiji odzvala dobro in preudarno, ocenjuje Štuhec, res pa je, da je peščica nasprotnikov ukrepov ves čas imela nesorazmerno podporo medijev, kar šteje za neodgovorno. Ob tem je kritičen tudi do javne radiotelevizije, ki je po njegovem mnenju veliko pripomogla k vzpostavljanju napetosti in nezaupanja do vladnih prizadevanj za obvladovanje okužbe.

Sogovornik med drugim izpostavlja:

“Imamo predsednika Računskega sodišča, ki poleg redne plače zasluži veliko vsoto. Si predstavljate, da bi Janez Janša poleg svoje plače imel še posel, s katerim bi toliko zaslužil – kaj bi delali slovenski mediji? To, kar se zadnja leta dogaja tudi na slovenski nacionalni televiziji, je brez primere! Zato, ker nacionalna televizija ne more biti propaganda za eno politično opcijo.” 

Štuhec spregovoril tudi o sproducirani finančni aferi mariborske nadškofije

Ivan Štuhec je kot moralni teolog prepričan, da je v sedanjih razmerah, ko gre za varovanje življenja, nujen t. i. moralni kompromis, da bomo skupaj laže živeli. V pogovoru se dotakne poskusov demonizacije Janeza Janše, ki jih ocenjuje za neuspešne zato, ker temeljijo na laži.
Odgovarja tudi na vprašanja o padcu ugleda Katoliške cerkve zaradi velike finančne afere mariborske nadškofije, pri čemer v svoji knjigi Slovenija brez Patrie in Zvonov dokazuje, da so stare garniture namerno potopile cerkvena Zvonova, čeprav je bila vrednost podjetij, ki sta jih imela v lasti, večja od dolga.

Z voditeljem načneta še analizo slovenske preteklosti in pogleda v prihodnost, ki veje iz zbornika Z lepilom na podplatih, v katerem z razpravami sodeluje vrsta uglednih intelektualcev.

Vir: spored RTV Slovenija