Boj proti raku je politično vprašanje

PREJELI SMO. Evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi) se v italijanski prestolnici udeležuje druge javne razprave o “Evropskem partnerstvu za boj proti raku (EPAAC),” na katerem udeleženci razpravljajo predvsem o pomembnih vprašanjih in izzivih bolezni raka v državah članicah. Drugi javni forum se to leto osredotoča na izmenjavo informacij in podatkov o raku, kakor tudi na preprečevanje raka in promocijo zdravja.

Peterle, ki je v uvodnem programu nastopil skupaj z evropskim komisarjem za zdravje Johnom Dallijem ter slovenskim in italijanskim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in Renatom Balduzzijem, je na javnem forumu poudaril:

“Rak je še vedno v porastu in še vedno se soočamo s pomembnimi neenakostmi v učinkovitem boju proti raku. Ideja in praksa Partnerstva sta bili uspešno vzpostavljeni, vendar potrebujemo še močnejši zagon in več dinamike. Potrebujemo partnerstva na nacionalni ravni in partnerstva na ravni Evropske zveze, katerih cilj je izmenjava znanja, najboljše prakse (zlasti v zvezi s presejalnimi programi) in znanstveno sodelovanje.”

K temu evropski poslanec in predsednik parlamentarne skupine evropskih poslancev v boju proti raku še dodaja: “Nadaljnja politična podpora na vseh ravneh delovanja je nujno potrebna, prav tako pa tudi močnejša prizadevanja na področju primarne preventive, zlasti zdravstvene vzgoje.”

***

Opomba:

Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti v Evropski zvezi – vzrok za 29% smrtnih primerov pri moških ter 23% pri ženskah – zaradi staranja evropskega prebivalstva pa naj bi se te številke še povečale. Tako rak ni samo nacionalni zdravstveni izziv, pač pa tudi evropski. Z izmenjavo znanja, zmožnosti in strokovnosti  pri preprečevanju in nadziranju raka je lahko reševanje problema po vsej celini bolj učinkovito.

Evropsko partnerstvo za boj proti raku (EPAAC) se je začelo leta 2009, potem ko je Evropska komisija objavila Sporočilo o boju proti raku. Specifičnost Partnerstva je, da združuje prizadevanja različnih interesnih skupin v skupni odziv za preprečevanje in nadzor raka. V svoji začetni fazi (kar pomeni do začetka leta 2014) se Partnerstvo izvaja v okviru Skupnega ukrepa, ki ga sofinancira zdravstveni program EZ.

Leto 2012 zaznamuje tudi 25. obletnico evropske politike o raku. Leta 1985 je Evropski svet v Milanu poudaril pomen vzpostavitve evropskega programa za boj proti raku, ki je pripeljal do razvoja prvega od treh zaporednih akcijskih programov  “Evropa proti raku”.

Evropsko partnerstvo za boj proti raku, ki predstavlja skupno delovanje med Evropsko komisijo, državami članicami in ključnimi zainteresiranimi stranmi, je postavilo ambiciozen cilj: 100% pokritost evropskega prebivalstva s presejalnimi programi do konca leta 2013 in 15% zmanjšanje novih rakavih obolenj do leta 2020.

Vir: poslanska skupina ELS v Evropskem parlamentu