Blažič: Preobrati v deželi rdečih oblakov

Pretekli »pasji« dnevi so že terjali prvo kolateralno žrtev. Razvpita tožilka Branka Zobec Hrastar je namreč potrdila, da zapušča tožilske vrste in odhaja med odvetnike.

/ …. /

Pojavlja se vprašanje, kje so glavni razlogi in kaj je bil povod, da se je sploh odločila za nepričakovan odhod iz tožilskih vrst. Verjetno ni bil razlog samo v kazenski ovadbi, ki jo je zoper njo vložila SDS zaradi razvpitega obtožnega predloga proti Janezu Janši. ….. Bolj verjetno pa je, da jo je v depresijo spravila razsodba v zadevi SDS vs. Delo, po kateri mora časopis Delo zaradi poročanja o tem, da je denar od Patrie šel v SDS, plačati odškodnino. ……  Upoštevati pa velja še to, da je tožilki Hrastarjevi propadla obtožba proti nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu ter nekdanjemu načelniku generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu. Je torej Hrastarjeva zaslutila, da bo ob seriji sodb, ki vse bolj kažejo na njen neuspeh, še najmanj škode utrpela s tem, da se častno umakne s tožilstva? Lahko samo ugibamo.

/ … /

Zanimivo je, da se je ravno v tem tednu v časopisu Finance pojavil tudi članek, v katerem sam Janša razlaga, da bo svoje ljubljansko stanovanje, kjer živi z ženo Urško, zamenjal za kmetijo v bližini Velenja, za kar bo moral doplačati še skoraj petdeset evrskih tisočakov. …..  Zagotovo se Janša ne bi javno izpostavil pri nakupu nepremičnine, če ne bi bil prepričan v svojo čisto vest ter zmago na volitvah. Zato se zdi, da je dolgoročno njegova poteza bolj koristna, kot bi lahko kdo sklepal. Navsezadnje se tudi mit o njegovi podkupljivosti v aferi Patria vse bolj ruši, medtem ko SDS predstavlja svoj program in postaja tarča napadov tako rubežnikov kot političnih nasprotnikov, ki so jih programska izhodišča največje opozicijske stranke precej zmotila. Navsezadnje je za SDS ugodno tudi to, da je vso svojo kulturnobojniško municijo v zvezi s predsednikom države že postreljala.

/ … /

 Tranzicijski levici je v preveliki zagnanosti (ter nesposobnosti vladanja) uspelo narediti Janšo za žrtev. Čeprav je tudi SDS ves čas v ofenzivi, ni mogoče spregledati, da je zaradi sedanjih razmer pravzaprav obsojen na uspeh, česar ne more preprečiti niti lov za »novimi obrazi«. Konec koncev je zmaga SDS tudi garant, da se iz dežele prežene rdeče oblake, ki zakrivajo sonce.

Več: Demokracija