Blaženi Janez Pavel II.

V Vatikanu je v nedeljo, 1. maja, potekala ceremonija za beatifikacijo pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki jo je vodil papež Benedikt XVI. Rimska policija je objavila podatek, da je bilo na beatifikaciji v nedeljo navzočih milijon in pol ljudi, ki so stali na glavnem vatikanskem trgu, v bližnjih ulicah in na drugih lokacijah v mestu, kjer so bila postavljena velikanska video platna. Še v nedeljo zjutraj je v Rim prispelo okrog 200 tisoč romarjev iz Francije, Nemčije in vzhodne Evrope. Stotisoče pa jih je noč s sobote na nedeljo preživelo kar v spalnih vrečah na glavnih rimskih ulicah.

 

Molitveno bdenje

 

Skoraj 200 tisoč katolikov, večinoma mladih, je v soboto zvečer v Circusu Maximusu v Rimu prisostvovalo molitvenemu bdenju, ki je potekalo v znak spomina na pokojnega papeža Janeza Pavla II. Molitev je vodil rimski vikar Agostino Vallini, ki je dejal, da je bil Janez Pavel II. priča tragičnega obdobja velikih ideologij in totalitarnih režimov in dal svoj prispevek k novemu poglavju zgodovine. “Močno čutim njegovo prisotnost tukaj v Circusu Maximusu”, so bile besede njegovega bivšega tajnika Stanislava Dziwisza. Molitveno bdenje je z molitvijo in blagoslovom po videozvezi zaključil papež Benedikt XVI. Dogodki ob razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega so potekali tudi širom po Sloveniji. Tako so na primer v Ljubljani potekali duhovni večer in bdenje, v celjski škofiji molitvene ure in molitvena srečanja, v Postojni sveta maša, v Logu pri Vipavi pa praznovanje na dan beatifikacije. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je ob molitvenem bdenju poudaril, da je pokojni papež zgled svetosti in bližine človeku, saj je v vsem svojem delovanju v globoki veri znal prisluhniti kriku sodobnega človeka.

 

Razglasitev blaženega

 

Ob 11. uri je papež Benedikt XVI. razglasil Ivana Pavla II. za blaženega. Odobravam, da se Janez Pavel II. od sedaj imenuje blaženi, je rekel Benedikt XVI. In dodal, da se bo dan njegovega predhodnika obeleževal 22. oktobra, kar je bil tudi dan inavguracije Karla Woityle v papeža leta 1978. Ni jih bilo malo, ko se jim je v trenutku razglasitve zasvetila solza v očeh. Relikviarij v obliki oljčne vejice s krvjo pokojnega papeža, je nosila papeževa dolgoletna pomočnica, sestra Tobiana ob njej pa nuna Marie Simon-Pierre, ki je čudežno ozdravela od parkinsonove bolezni. Beatifikaciji v Rimu je prisostvovalo 87 državnih delegacij, 16 šefov držav, pet predstavnikov kraljevih družin ter 2300 novinarjev in snemalcev iz 110 držav. S strani slovenske države se je slovesnosti udeležil zunanji minister Samuel Žbogar, v imenu slovenske škofovske konference pa njen predsednik, ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Iz rojstne Poljske

V številnih poljskih mestih je na tisoče ljudi navdušeno spremljalo beatifikacijo. “Papež Jenez Pavel II. je nam Poljakom odprl oči in pokazal resnico o komunizmu, zato smo mu večno hvaležni”, je dejala Poljakinja Anna Soltys. Papežev obisk rojstne Poljske leta 1979 je bil zgodovinskega in prelomnega pomena. Takrat nam je vlil pogum, moč in modrost, se spominja predsednik Evropskega parlamenta Poljak Jerzy Buzek. Nobelovec Lech Walesa pa pravi, da je papež Janez Pavel II. prebudil narod, oni pa so se v okviru Solidarnost samo organizirali.

Maša zahvalnica

V ponedeljek, dan po beatifikaciji, je 50 tisoč vernikov prisostvovalo maši zahvalnici na Trgu svetega Petra in tako izkazalo čast blaženemu Janezu Pavlu II. Mašo je vodil kardinal Tarcisio Bertone, ki je vse kristjane pozval, da sledijo papeževemu nauku in njegovemu zgledu. Zatem je izjavil, da je Karol Woityla živel svojo svetost, posebej zadnje mesece in dni svojega življenja, popolnoma posvečen misiji, ki mu je bila zaupana vse do njegove smrti. Po maši zahvalnici je bazilika sv. Petra ponovno odprta za javnost, da bi lahko številni verniki izkazali čast Janezu Pavlu II. V svoji prvi maši na Trgu sv. Petra je papež Janez Pavel II dejal:«Ne bojte se ! Odprite in razširite vrata Kristusu!« Njegovo sporočilo je bilo: človek je pot Cerkve in Jezus je pot človeka.

Foto: philippinenewsdaily