Biden izročil talibanom orožje in seznam ameriških sodelavcev

Joe Biden (Foto: epa)

Politico je razkril, da je ameriška administracija, ki ji načeluje predsednik Biden talibanom priskrbela seznam imen Afganistancev, ki so sodelovali z Američani, in Američanov, ki so še vedno v državi in bi jo radi zapustili.

Američani so nedolgo po padcu Kabula in prihodu talibanov na oblast v Afganistanu džihadistom izročili seznam imen ljudi, ki so jih želele ZDA evakuirati.

Ta imena so vključevala Afganistance, ki so sodelovali z ZDA med 20 let trajajočo vojno in so zaprosili za posebne priseljenske vize v Ameriko. Na seznamu so bili tudi ameriški državljani, dvojni državljani in ljudje s prijavljenim bivališčem,” poroča Politico.

Razkritje je v svetu vzbudilo ogromno zgražanja. Javnost je prepričana, da so Američani z izročitvijo poimenskega seznama ameriških sodelavcev mnogim na seznamu ogrozili življenje. “V bistvu so vse te Afganistance dali na seznam za odstrel,” je bil kritičen eden od ameriških funkcionarjev, ki je zaradi občutljivosti tematike želel ostati anonimen. “Je grozno, šokantno in počutiš se umazanega.”

Predsednik Biden na novinarski konferenci v četrtek, 26. avgusta 2021, ni zanikal izročitve seznama z imeni talibanom. Američani naj bi s tem po trditvah kongresnih funkcionarjev želeli “pospešiti evakuacijo več deset tisočev Afganistancev, potem ko je v prestolnici zaradi talibanskega prevzema oblasti v državi zavladal kaos”. V Ameriki je med republikanci zaradi tega že slišati pozive k odpoklicu Bidna s predsedniškega položaja.

Seznam za odstrel” je medtem že obrodil prve sadove. Talibani so iskanje ljudi na seznamu, ki so jim ga predali Američani vzeli zelo resno. V sistematičnih preiskavah so iskali ljudi, ki so služili kot interpreti Američanom, da bi jim priskrbeli enosmerno vozovnico. A ne v Ameriko, temveč onostranstvo, saj so talibani  v preteklih dneh že začeli morijo Afganistancev, ki so v zadnjih 20 letih kolaborirali z ZDA ali ostalimi državami koalicijskih sil.

Vir: Politico