Kakšno osebno sporočilo je našel Biden na predsedniški mizi

V Združenih državah Amerike so privrženci poraženca na volitvah Donalda Trumpa na silo zavzeli stavbo ameriškega kongresa na Capitol Hillu. Dogodek je brez primere v sodobni zgodovini gospodarsko najmočnejše države sveta, ki velja za državo osebnih svoboščin in zelo specifičnega miroljubnega procesa prenosa oblasti s poražencev na zmagovalce volitev. Ta dogajanja so v posmeh prav edinstvenemu običaju odhajajočih predsednikov ZDA, ki na predsedniški mizi navadno pustijo osebno sporočilo za prihajajočega predsednika. Spomnimo na sporočila Billa Clintona, Georgea Busha mlajšega in Baracka Obame.

Dragi George, z današnjim dnem prevzemaš najpomembnejše delo z največjo častjo, ki lahko doleti ameriškega državljana.

Kot jaz si posebej srečen, da boš lahko vodil našo državo v času izrazitih in večinoma pozitivnih sprememb, ko je treba na stara vprašanja, ne le na tista o vlogi države, temveč tudi tista o izvoru našega naroda, na novo odgovoriti. Vodil boš ponosne, dostojne, dobre ljudi. In z današnjim dnem postajaš predsednik vseh nas. Salutiram ti in ti želim uspeh in veliko sreče. Breme, ki ga nosiš, je težko, toda o tem se pogosto pretirava. Ni mogoče izraziti čistega užitka, ko počneš tisto, v kar verjameš. Ti in tvoja družina sta v mojih molitvah. Bog te blagoslovi!

Dragi Barack, čestitam ti, da si postal naš predsednik.

Pravkar si začel fantastično poglavje svojega življenja. Zelo redki so imeli čast, začutiti odgovornost, kakršno sedaj čutiš ti. Zelo redki poznajo navdušenje v takšnem trenutku in ob vseh izzivih, ki so pred tabo. Prišli bodo zahtevni trenutki. Kritiki bodo kričali. Prišla bodo razočaranja „prijateljev“. A s teboj bodo ostali Vsemogočni Bog, ljubeča družina in podporniki v državi, ki bodo potegnili s teboj, vključno z menoj. Ne glede na to kaj prihaja, boš navdušen nad značajem in predanostjo ljudi, ki jih sedaj predstavljaš. Bog te blagoslovi!

Dragi g. predsednik, čestitam za neverjetno zmago.

Milijoni polagajo svoje upanje vate in vsi mi, ne glede na strankarsko pripadnost, upamo na povečanje blaginje in varnosti v tvojem obdobju. To je edinstvena služba brez jasnega vzorca, tako da ne morem vedeti, da bi bil kak moj nasvet posebej koristen zate. Naj vendarle ponudim nekaj odsevov zadnjih osmih let.

Prvič, oba sva posebej blagoslovljena, vsak na svoj način, z obilnim bogastvom. Nima vsak te sreče. Na nas je, da storimo vse, kar zmoremo, da se odpre več možnosti za uspeh za vsakega otroka in družino, ki je pripravljena trdo delati.

Drugič, ameriško voditeljstvo v tem svetu je nujno potrebno. Naša naloga je, da z dejanji in zgledom vzdržujemo mednarodni red, ki se po hladni vojni vztrajno krepi in od česar sta odvisni tudi naša blaginja in varnost.

Tretjič, oba sva zgolj začasna izvajalca te službe. Služba od naju terja obrambo tistih demokratičnih institucij in tradicije, kot so vladavina prava, delitev oblasti, enakost zaščite in državljanskih pravic, ki so jih najini predhodniki izbojevali in zanje krvaveli.

Ne glede na pritiske dnevne politike, je najina naloga, da zapustiva te instrumente naše demokracije vsaj tako močne, kot sva jih prevzela. In ne nazadnje, v vsej ihti dogodkov in odgovornosti si vzemi čas za prijatelje in družino. Oni te bodo spravili čez neizogibne grobe grbine. Michelle in jaz želiva tebi in Melaniji najboljše ob nastopu te enkratne pustolovščine, pri čemer vedita, da sva vama pripravljena pomagati po najboljših močeh. Srečno in Bog vaju blagoslovi!

Doslej so bila sporočila odhajajočega predsednika spravljiva in spodbudna, kaj bo napisal Donald Trump?

Miroljubna in spoštljiva sporočila so v izrazitem nasprotju z vedenjem odhajajočega predsednika Donalda Trumpa, predvsem po volitvah. Nasilen razplet z okupacijo kongresa se je do neke mere dalo napovedati. Neredki dobri poznavalci razmer v Združenih državah Amerike zaznavajo poglabljanje trenj v ameriški družbi. V ZDA si danes konzervativci in demokrati medsebojno žugajo z medsebojnim obračunavanjem, ker da se uničuje država. S tem nagovarjajo skrajna pola obeh strank, kar nevarno krepi trenja v družbi. Ironija je v tem, da imajo oboji prav, saj se skrajnosti pojavljajo pri obeh političnih taborih, ki tako oba bistveno prispevata k rahljanju ustavnih temeljev ZDA.

Strinjam se s tezo, da gre v ZDA za preplet politične, družbene in ekonomske krize, nekateri pa izpostavljajo tudi vpliv demografskih sprememb. Po anketah sodeč, je skrb zbujajoča tiha podpora uporu in zavzetju Capitol Hilla na nižjih ravneh državnih struktur in vojske, medtem ko je nasilje in upor gibanja za zaščito temnopoltih podpiralo tudi mnogo javnih oseb iz sveta športa in šovbiznisa. Nedavni upor kaže obrise družbene komponente in gibanja. Ta razdiralna sila obeh političnih polov bi lahko vzdržala tudi daljše obdobje po Trumpu, saj je del socialne stvarnosti. Zgodovina kaže, da je vse, kar takšna energija potrebuje za svoje udejanjanje, močan voditelj.

Kot rešitev predlagajo več političnih strank

Če se hočejo ZDA v teh okoliščinah izogniti splošni tragediji, morajo zanesljivo identificirati in odločno korigirati strukturne zagate ameriške demokracije. Velika težava današnje družbe v ZDA je akumulacija razdiralnih sil skozi politično legitimnost na obeh polih. Vse bolj se slišijo predlogi za spremembo volilne zakonodaje po zgledu avstralske zakonodajne komisije ali pa irskega sistema in uvedbo defacto štiristrankarskega sistema, s čimer bi se razbili in izolirali obe skrajni frakciji znotraj okostenelih suprastrank, demokratske in konservativne. Z gotovostjo lahko rečem, da nas čaka dolgotrajno obdobje konsolidacije družbenih napetosti v ZDA, tudi s pojavi nasilja, ki bo, tako vsaj upam, lokalne narave in z vedno manj politične legitimnosti.

Mitja Steinbacher, Fakulteta za pravo in poslovne vede