B. Nežmah, MMC RTV SLO: Kako naj se odloči tisti, ki ni arhivist?

Vlada je sprejela novelo zakona o arhivih, zoper katero zdaj državljani zbirajo štirideset tisoč podpisov, potrebnih za referendum. Ministri koalicije pravijo, da sprememba odpira arhive, politiki SDS-a, da nova uredba otežuje proučevanje dela zloglasne UDBE. Kako naj se v tem odloči državljan, ki sam ni arhivist?

Ker osrednji dnevni mediji temo ignorirajo in v prispevkih prevladujejo pogledi o nesmiselnosti referenduma, se bo praktično nemogoče preudarno odločiti. Ni tv-oddaj, v katerih bi protagonisti obeh strani lahko soočili svoje poglede, v katerih bi novinarji prikazali hipotetične situacije iskanja po arhivih pod novim in pod starim zakonom in v katerih bi raziskovalci pojasnjevali, kaj to pomeni za njihovo praktično delo.

Kaj potem preostane volivcu? Namesto ratia samo vera v politike. Če je privrženec vladajoče koalicije, bo proti referendumu, če je privrženec Janeza Janše, bo podpiral referendum. Seveda lahko poskusi tudi s spekulacijo in si reče: Igor Omerza in Roman Leljak sta spisala nekaj knjig o zločinih UDBE, zatorej sprememba zakona lahko pomeni samo to, da aktualna oblast ščiti stare udbovce. Presoja lahko kajpak tudi z druge strani in tako sklene, da je namen referenduma le mobilizacija SDS-volivcev pred evropskimi volitvami.

V vsakem primeru je medijska ignoranca škodljiva za demokratičnost odločanja. Še zlasti uredniška aroganca, ki ne sprejme dejstva, da je zbiranje množice podpisov državljanski akt, ki ga gre spoštovati vsaj toliko, da se o njem vsebinsko poroča.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.