B. Kham, Družina: Razmišljam, kje smo

Vlada je pripravila rebalans proračuna, varčevanje je bil njen glavni motiv. Zmanjšati moramo sredstva na vseh področjih, če želimo izplavati. Režejo po vseh ministrstvih. Vse lepo in prav, toda dvignili so postavke za urad bivšega predsednika države dr. Danila Türka, komisiji za preprečevanje korupcije in informativni pooblaščenki. Vprašam se: Zakaj?

Ali je resnično potrebno na teh področjih dvigniti proračun, ko obenem lahko beremo, da bodo v Muri, mariborski livarni itd. odpustili delavce, da težko zagotovimo sredstva za poplavljence. V raznih poročilih lahko preberemo ali slišimo, kje so organizirali dobrodelne koncerte za potrebne. Te prireditve organizirajo razne šole in ustanove. Rdeči križ in Karitas nas obveščajo, da se povečuje obisk ljudi v stiski in se krči denar za te organizacije.

V šolstvu nam zmanjšujejo sredstva in smo se s tem sprijaznili. Obenem pa želimo kvalitetno šolstvo, predanega učitelja, ki bo naredil še kaj več od osnovnega dela, da bomo učence navduševali za raziskovalno delo, da jih bomo pripravljali na različna tekmovanja, da jih bomo motivirali za prostovoljno delo, da jih bomo peljali ven iz sivih učilnic na teren, v šolo v naravi itd.

Zakaj ne more biti urad bivšega predsednika bolj skromen in se odpovedati dodatnim sredstvom in tudi ostali ravno tako. Če vrhovi ne morejo »živeti« s temi sredstvi, kako lahko upokojenci, pa brezposelni. Ali ni naša dolžnost, da pokažemo, da se znamo odpovedati in živeti skromneje. Državljani potrebujemo vzglede.

Več: Družina