B. Karlin, iskreni.net: Kitajska – hude posledice državnega vtikanja v družino

35 let načrtovanja družin po volji države je na Kitajskem pustilo katastrofalne posledice. Nova politika dveh otrok pa še zdaleč ne pomeni nove miselnosti.

Z mentaliteto državnega planiranja na področju družin je hotela vladajoča komunistična partija spodbuditi gospodarsko rast in rešiti domnevni problem previsokega števila prebivalstva. Sejali so veter, zato danes žanjejo vihar.

Grozljive razsežnosti zločina nad otroki in starši

Brutalnost, s katero so na Kitajskem izvajali ukrep, pogosto presega našo domišljijo, sam ukrep pa se izkaže za scela nevrednega človekovega dostojanstva, v praksi dobesedno za zločinskega.

Tako so denimo pred drugo zanositvijo morali pari od države dobiti najprej dovoljenje, da so sploh lahko imeli otroka. Če pa je bil otrok spočet brez takšnega dovoljenja, so bili starši kaznovani z ogromnimi globami – kmetom so iz hlevov jemali prašiče, kokoši in druge živalske vire preživetja – ali pa so morali po ukazu izvesti splav. Drugorojeni otrok tudi ni dobil državljanstva in z njim povezanih ugodnosti na področju zdravstvene oskrbe in šolanja.

V primeru, da je ženska zahtevani splav zavrnila, so ga oblasti izvedle na silo. Tudi če je bila mati že v zadnjem trimesečju nosečnosti, so jo lahko prisilno privedli na kliniko, kjer je morala biti priča umoru lastnega otroka.

V vsem tem času so na milijone kitajskih žensk, ki so jih zalotili, da imajo še drugega otroka, na silo sterilizirali. Mnoge od njih so zraven tega še javno ponižali in pometali iz služb. Otroke so lahko oblasti na skrivaj ali z zvijačo ugrabljale in jih nameščale v sirotišnice, kjer so jih nato proti plačilu dajali tujcem v posvojitev.

Glede na vse kar so morale in v mnogih primeri morajo kitajske ženske še naprej trpeti pod diktaturo, nas podatek, da je ravno med Kitajkami stopnja samomorilnosti najvišja na svetu, ne preseneti več.

Kar posameznice in pari doživljajo na osebni ravni, dobi v objektivnem smislu grozljive podobe. Zaradi diktata politične elite je bilo v dobrih treh desetletjih na smrt obsojenih na stotine milijonov otrok, nerojenih in rojenih.

Ker gre za kulturo, ki daje prednost moškim potomcem, je politika enega otroka v primeru, da je bil spočeti otrok punčka, povzročila eksplozijo detomorov, z večjo dostopnostjo medicinskih aparatov za ultrazkov pa še spolno selektivnih splavov.

Že zgolj uradni podatki tamkajšnjih oblasti nam povedo, da na Kitajskem letno splavijo 13 milijonov otrok. Seštevek vseh opravljenih splavov v času trajanja nadzora nad rojstvi nas tako privede do skupne vsote z nepredstavljivo številko 336 milijonov!

Več lahko preberete na iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.