B. Karlin, iskreni.net: Afera KPK kot zrcalo slovenske pravne in politične kulture

Zaradi poročila KPK je februarja 2013 padla druga Janševa vlada. Bomo šli zaradi sedaj padlega poročila KPK na predčasne volitve? Bo sploh kdo odgovarjal?

Odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Janeza Janšo, bi v normalni državi sprožila niz odstopov. Pri nas česa takega ni mogoče pričakovati. Smo pač Balkanci (po pravopisu: brez pravnega reda). Ob tem brez kakšne zamere dopuščam domnevo, da narodi južno od nas rečejo »Smo pač Slovenci«.

Zgodilo se je ravno nasprotno. Vsi nekdanji akterji afere KPK so kar preveč usklajeno reagirali s sklicevanjem na zgolj napake v postopku sprejemanja poročila, medtem ko naj bi bilo z njegovo vsebino še vse v redu. Kot da postopek v pravu ni odločilnega pomena za zagotavljanje pravičnosti v družbi!

Takšni pritlehni odzivi ponovno dokazujejo, kako malo dajo naši glavni politični odločevalci na spoštovanje institucij države, ko gre za njihovo preživetje. Toliko bolj zaskrbljujoče pa je, da takšen odnos gojijo ravno pravniki! Tako Gregor Virant, ki je s svojo Državljansko listo po objavi spornega poročila prvi zapustil takratno Janševo vladno koalicijo, kot večni predsednik upokojenske DeSUS Karel Erjavec sta oba pravnika.

Vsaj od nekdanjega predsednika KPK in sedanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki se je šolal na elitni ameriški univerzi Harvard, bi človek pričakoval, da razume, da je dosledno spoštovanje vladavine prava med nosilci oblastnih položajev ključno za ponotranjenje pravnih vrednot širše med državljani. Škodo, ki jo ti ljudje povzročajo ugledu slovenskih pravnikov, je nemogoče razumeti, če ne spregledamo, da v ozadju že ves čas poteka navadna bitka za oblast. Pravo je pri tem zgolj sredstvo.

V tem kontekstu je tudi bolj logična njegova izjava na novinarski konferenci januarja 2013, na kateri so javnosti predstavili vsebino zdaj že odpravljenega poročila: »Ali nas (člane senata, op. a.) vse skupaj zaprejo, ker smo neosnovano, neutemeljeno očrnili in napadli najvišje predstavnike države, ali pa ti sprejmejo odgovornost, politika in družba sprejme odgovornost in sprejme ustrezne ukrepe.« Kdo bo šel sedaj sedet? Kdo bo sedaj odgovarjal?

Slavna misel lorda Actona, da je vsaka oblast nagnjena k temu, da začne kvariti njenega nosilca, absolutna oblast pa kvari celo absolutno, žal velja tudi za naše razmere.

Več lahko preberete na iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.