Spomladansko srečanje družin Aninega sklada v Šentjakobu

Spomladansko srečanje družin Aninega sklada v ŠentjakobuV soboto, 3. maja, je bilo letošnje spomladansko srečanje družin Aninega sklada pri sestrah usmiljenkah v Šentjakobu ob Savi. Naslov srečanja je bil Otroci so dar, udeležilo pa se ga je kakih 45 družin s približno 170 otroki različnih starosti, od dojenčkov do študentov. Začelo se je z mašo ob 10. uri, ki jo je daroval provincial slovenskih minoritov p. Igor Salmič. Mašnik je v pridigi ob evangeljskem odlomku o tem, kako so apostoli videli Jezusa hoditi po vodi (Jn 6,16–21), razmišljal, kako je takrat, ko občutimo strah, kot so ga verjetno apostoli na vzvalovanem jezeru, in kakšno veselje občutimo, ko se zavemo, da je z nami Jezus. Mašnik se je z nagovorom znal približati udeležencem svete maše, tako da so lepo sodelovali in korajžno odgovarjali na njegova vprašanja in izzive. Celotna pridiga je posneta in dostopna na FB-profilu Ustanove Anin sklad.

Vrzite otroke ven iz gnezda

Po maši je bilo nekaj časa za sproščeno druženje ob sendvičih, čaju, kavi in soku, potem pa smo bili povabljeni v dvorano samostana usmiljenk, kjer je Aleš Čerin, sodelavec društva Družina in Življenje, predaval na temo Vrzite otroke ven iz gnezda s podnaslovom In kako jih/se pripraviti na to. Naslov je provokativen, sploh zdaj, ko veliko staršev gleda na otroka kot na projekt, ki ga je treba dobro izpeljati, ne pa kot na edinstveno osebo, ki jo je treba pripraviti na samostojno življenje. Med drugim je v predavanju poudaril, da vsak otrok prihaja od Boga in je kot tak popoln dar (Jak 1,16–17a); dar tudi za starše, da ob njem rastemo in dozorevamo.

Čerin je govoril tudi o vlogi moškega, ki v marsikateri družini manjka in ne postavlja meja niti ne pomaga otrokom, da »zletijo iz gnezda« in si uredijo lastno življenje z družino, v kateri se »rodovitno razmnožujejo«, torej imajo otroke, ne pa le hišnih ljubljenčkov, po katerih nastaja »pescentrična družba«. K takim razmeram po njegovih besedah veliko pripomorejo tako imenovani starši omogočevalci, ki otrokom vse uredijo in priskrbijo, ne vzgajajo jih pa tako, da bi postali sposobni prevzemati odgovornost. To je podkrepil z navajanjem razmišljanja o otrocih v knjigi Prerok Khalila Gibrana, kjer poudarja, da naši otroci niso naša last. Ob vseh tem pa je predavatelj poudaril, da je pri vsem tem bistvena »ljubezen, ki je vez popolnosti« (Kol 3,14).

Aleš Čerin je povedal še marsikaj zanimivega, celotno predavanje pa je tudi posneto in dostopno na FB-profilu Aninega sklada. Po predavanju je bilo kosilo, čas pa smo seveda izkoristili tudi za druženje.

Anin sklad (AS) je predvsem v pomoč večjim družinam

Anin sklad, dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova, je bil ustanovljen konec leta 1998 na pobudo sester usmiljenk, ki so kot ustanovni kapital vložile premoženje, ki so ga dobile vrnjenega ob denacionalizaciji; ustanovitelji so slovenski redovniki in redovnice, formalno pa KORUS, Konferenca redovnih ustanov Slovenije. Namen Ustanove Anin sklad (AS) je predvsem pomoč večjim družinam.

V njej je približno dvesto družin z več kot tisoč dvesto otroki, od tega redno mesečno pomoč dobiva približno 45 družin. Poleg materialne pomoči AS pomaga tudi poiskati pravni, finančni ali kak drug nasvet, pomembno pa je tudi druženje, saj vsako leto organizira vsaj dvoje srečanj: poleg spomladanskega v Šentjakobu tudi poleti okrog godu sv. Ane na prostoru za piknike v Dolenjskih Toplicah. Ta druženja družinam veliko pomenijo. Zadnja leta so organizirane tudi počitnice družin AS, in sicer v Kančevcih.

Kako postati dobrotnik Ustanove Anin sklad?

Vse to ne bi bilo mogoče brez dobrotnikov – podatki o tem, kako postati dobrotnik Ustanove Anin sklad, so na spletni strani in na FB-profilu AS.

Pred nedavnim je AS dobil tudi novo vodstvo, in sicer je postal predsednik uprave minorit p. Milan Kos, podpredsednik je novinar Radia Ognjišče Alen Salihović, blagajničarka in odgovorna za stike z družinami je dosedanja vršilka dolžnosti predsednice uprave, frančiškanka brezmadežnega spočetja s. Hermina Nemšak, članici pa sta mama devetih otrok Nadja Mehle iz Mengša in sestra iz reda hčera Marije Pomočnice Irena Novak.

Foto: Alen Salihović