Angela Merkel: Treba je prekiniti s preteklostjo, da bi lahko šli naprej

V preteklem tednu je nemška kanclerka Angela Merkel dejala, da morajo biti države članice evrskega območja pripravljene žrtvovati del svoje suverenosti in prepustiti nadzor evropskim institucijam, če želijo zares premagati svojo dolžniško krizo in ponovno privabiti tuje vlagatelje.

V govoru, ki je potekal v okviru seminarja, ki ga je organizirala Deutsche bank v Berlinu, je Merklova zagovarjala in branila svoj pristop k reševanju krize pred vsemi tistimi, ki so mnenja, da se je preveč osredotočila na varčevalne ukrepe. Dejala je, da mora Evropa najti način, ki bo omogočil gospodarsko rast in stabilne ter močne finance. 

»Zdi se, da nam uspeva najti skupne rešitve samo v trenutkih, ko se znajdemo tik nad prepadom. Takoj ko pritisk popusti, pa si ljudje želijo iti sami, po svoji poti. Menim, da moramo sprejeti dejstvo, da ima Evropa zadnjo besedo, ko gre za določena področja. V nasprotnem ne bomo sposobni z njeno izgradnjo«, je dejala Merklova. 

Merklova je zanikala nekatere trditve, da Nemčija vsiljuje svoj ekonomski model EU. Dejala je, da Evropo tvorijo različne kulture in neenako močna gospodarstva, ključno pa je, da se Evropa orientira po najboljši mogoči praksi. »Ne moremo vedno odstopiti od nacionalne prakse, moramo pa biti kompatibilni, ker v tem trenutku vlada kaos. Moramo prekiniti s preteklostjo, da bi lahko šli dalje.

Foto: studieropa.com