Angela Merkel: Nemčija je predolgo ignorirala begunsko krizo

angela merkelBegunci so več let pritekali v Evropo, vendar je Nemčija vprašanje begucev prepuščala sosedom, je povedala Angela Merkel za sredino izdajo Süddeutsche Zeitung. Zaradi večletnega “igoriranja” begunske krize se mora zdaj soočati z njenimi posledicami, je prepričana nemška kanclerica.

Begunci so v Evropo bežali že v letih 2004 in 2005, a je Nemčija po besedah Angele Merkel “pustila Španiji in sosednjim državam, da se ukvarjajo z njimi.”

Navljub nedavnemu porastu beguncev v Nemčiji, je Merkel prepričana, da se bodo migranti, ki so v državo prispeli zadnje leto, uspešno integrirali v njihovih novih domovih. “Nemčija bo ostala Nemičja, z vsem, kar nam je drago,” je dejala in dodala, da bodo temeljni principi države ostali nespremenjeni.

Nemška kanclerica je v pogovoru za nemški časopis še razložila, da ni vedno podpirala načrte za okrepitev zunanjih mej Evropske unije, saj bi s tem posegali v suverenost držav. Prav tako je priznala, da je Nemčija v preteklosti nasprotovala sorazmerni porazdelitvi skrbi za begunce med članicami EU.