Amoris Laetitia: Spodbuda Cerkvi, spodbuda zakoncem

OmizjeVčeraj je izšel slovenski prevod papeževe postsinodalne apostolske spodbude o družini z naslovom ‘Amoris letitia – Radost ljubezni’. V galeriji Družina so jo predstavili škof Andrej Glavan, predsednik Slovenske škofovske konference, dr. Rafko Valenčič, urednik zbirke cerkveni dokumenti in Dani in Vilma Siter, voditelja gibanja Družina in življenje.

Škof Andrej Glavan je spodbudo označil, kot dokument, ki je zorel na kar dveh sinodah, kar kaže na veliko pozornost Cerkve družini, vzgoji za družinsko življenje, vzgoji otrok.

Rafko ValencicGospod Rafko Valenčič je predstavil dokument po poglavjih. V uvodu je pokomentiral njegovo dolžino, v katerim si papež Frančišek “da duška”. Poglavja so tako različna, da lahko začnemo brati kateregakoli in ga bomo razumeli, ker je vsebina tako osredotočena na tisto poglavje.

Posebej je, tako kot papež, izpostavil četrto poglavje, kjer papež razlaga 13. poglavje iz prvega pisma Korinčanom (1 Kor 13), eno najlepših ljubezenskih besedil. Profesor Valenčič je predlagal, da bi iz tega poglavja naredili primerno knjigo s slikami kot dar mladoporočencem ali zaročencem.

V šestem poglavju papež daje izziv Cerkvi, ki ga profesor Valenčič razširi v izziv za družbo. Pravi, da je na tem področju izzval škofe, naj vendar izrazijo program dela za družino. “Ali je Cerkev dovolj naredila za družino?”, se sprašuje profesor Valenčič in odgovori: “Da in ne.”

Deveto poglavje govori o duhovnosti v zakonu, kjer profesor Valenčič opozarja na potrebo po duhovnosti v slogu “zakonci zakoncem”.

Amoris laetitiaDani Siter je opozoril na pomen duhovnosti “zakonci zakoncem”, pohvalil odličnost prevoda, razumljivost in preprostost izražanja papeža Frančiška, ki se po njegovih besedah pozorno in nežno obrača na zakonce.

Vilma Siter je opozorila na to, da mladi, kljub temu, da cenijo vrednoto družine, a živeti dobrih odnosov v družini ne zmorejo in ne znajo. Po njenem mnenju ta spodbuda v ta svet prinaša rešitev za spreminjanje sveta iz kaosa v urejenost. Spodbuda je po njenem mnenju zelo preprosta in ta preprostost je tudi vidna. “Všeč mi je, ko papež daje na videz enostavne spodbude, na primer kako lepo je, če zakonca začneta dan s poljubom.” Tukaj lahko mladi zakonci dobijo konkretne ideje za zakonsko  duhovnost.

Andrej GlavanNa vprašanje iz občinstva, kako nameravajo škofje in duhovniki to besedilo širiti med samimi zakonci, je škof Glavan odgovoril, da Cerkev zajema laike najbolj v približno 15.000 članih župnijskih pastoralnih svetov, kjer so jim že letos priredili gradivo za seje, ki zajema iz izbranih poglavij Amoris Laetitie, to kar najširše in preproste ljudi zanima, kar lahko prispeva nekaj k sanaciji medsebojnih odnosov, tudi vzgojo mladih. Drugo področje so zakonske skupine, kjer bo treba pripraviti neko gradivo, da bi oni lahko bolj poglobljeno študirali te vsebine.

Na vprašanje iz občinstva, kakšen način in metodo dela bodo uporabili v Družina in Življenje je odgovorila Vilma Siter. Pravi, da veliko gradiv že vključuje teme iz Amoris Laetitia, na primer o dialogu. S Spodbudo bodo obogatili gradiva za zakonske skupine.

Dani in Vilma SiterDani Siter, je poudaril pomen pričevalskih zakonskih parov, ki jih pri Družini in Življenju pripravljajo za pričevanja. Pomagali jim bodo tudi s “porcijami” iz spodbude Amoris Laetitia.

Vilma Siter je poudarila tudi pomen mikro-zakonskih skupin, ki jih uvajajo v Družina in Življenje. Razložila je, da gre pri mikro-zakonskih skupinah za “preprosto druženje zakonskih parov z večnostnim pridihom”. Za njih bodo tudi s pomočjo Amoris Laetitia pripravili preproste načine vodenja pogovorov za zakonske pare. Kar bi, s preprosto govorico, brez cerkvenega jezika, pritegnilo one bolj oddaljene od Cerkve.

Foto: Aleš Čerin