Amnesty International opozarja pred mučenji v Turčiji

erdoganNajava turškega predsednika Erogana o uvedbi izrednega stanja ne sme tlakovati poti za nazadovanje človekovih pravic ali biti pretveza za dodatno omejevanje svobode izražanja ali zaščite pred samovoljnim priprtjem in mučenjem, opozarja Amnesty Iternational. Po sestanku z državnim varnostnim svetom in turško vlado je v sredo zvečer predsednik Erdogan sporočil, da bo vlada za vsaj tri mesece razglasila izredno stanje, pojasnujejo v slovenski izpostavi Amnesty International.

“Glede na nasilje, ki je spremljalo poskus udara, so ukrepi, namenjeni zagotavljanju javne varnosti, razumljivi. Vendar pa morajo izredni ukrepi spoštovati obveznosti Turčije po mednarodni zakonodaji, ne smejo zavreči težko pridobljenih svoboščin in varovalk človekovih pravic ter ne smejo postati stalni,” je dejal raziskovalec Amnesty International za Turčijo Andrew Gardner. “V razmerah, ko je trenutno skoraj 10.000 ljudi pridržanih, ob navedbah o slabem ravnanju v priporu, in ko se izvajajo čistke na ministrstvih in v medijskih hišah, bi okrepljena moč, ki jo omogoča izredno stanje, lahko tlakovala pot za nazadovanje človekovih pravic.”

Taka srhljiva predvidevanja potrjuje tudi današnje obvestilo namestnika predsednika vlade, da bo Turčija v obdobju trajanja izrednih razmer začasno prekinila izvajanje Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Izredno stanje predsedniku vlade in njegovemu kabinetu omogoča uvajanje ukrepov brez potrditve parlamenta. Amnesty International se boji, da bi bilo to lahko izrabljeno kot pretveza, s katero bi oblasti podaljšale dovoljen čas priprtja, preden je vložena obtožnica – trenutno je štiri dni. V trenutnih razmerah bi podaljšanje lahko dodatno zmanjšalo varovanje pred slabim ravnanjem, pa tudi pravico do poštenega sojenja. Izredni ukrepi bi lahko bili izrabljeni za uvedbo samovoljnih omejitev svobode izražanja in svobode do mirnega zbiranja, javnim uslužbencem pa odrekli pravico do pritožbe na suspenz ali odpustitev.

Po mednarodni zakonodaji morajo biti izredni ukrepi nujni in sorazmerni v obsegu in trajanju ter uporabljeni le za obvladovanje resničnih varnostnih groženj državi. Ključno je, da so pozorno spremljani, začasni in uporabljeni premišljeno, torej le takrat, ko je absolutno potrebno.

“Ključno je, da turška vlada izrednega stanja ne bo izrabila kot pretvezo za še večjo represijo nad miroljubnimi nasprotniki. Tudi v izrednem stanju turška ustava zagotavlja, da njene obveznosti po mednarodni zakonodaji niso kršene,” dodaja Andrew Garner. “Po mednarodni zakonodaji določene pravice, kot so pravica do poštenega sojenja ter prepoved mučenja in diskriminacije, nikoli in na noben način ne smejo biti razveljavljene ali omejene. Vlada je zlorabila obstoječe zakone, izredno stanje pa jim daje še večjo moč na tej nevarni poti.”